in

Puteti schimba numele de domeniu al website-ului?

Cei care au inregistrat deja un nume de domeniu dar sunt nemultumiti de acesta au optiunea de a-l schimba. In acest articol vom vedea cum functioneaza numele de domenii si va vom oferi cateva indicii pentru a gasi numele de domeniu perfect iar in final vom discuta despre importanta detinerii unui nume de domeniu puternic.

Daca doriti sa creati un website pentru afacerea dvs. sau un blog, trebuie mai intai sa rezervati un nume de domeniu. Alegerea numelui de domeniu potrivit confera site-ului dvs. o identitate distincta care il diferentiaza de milioanele de alte site-uri web deja in functiune (deoarece nu se pot inregistra doua website-uri sub acelasi nume de domeniu exact).

Website vs Nume de domeniu

Cei care nu detin un site web presupun adesea ca un nume de domeniu si un website inseamna unul si acelasi lucru. Intr-adevar, ele sunt parti distincte ale aceluiasi intreg insa cumpararea unui nume de domeniu nu inseamna ca aveti si un site web. Exista diferente majore intre un site web si un nume de domeniu.

Ce este un website?

Un website este o colectie de pagini online dedicate unui anumite subiect. Dupa cautarea numelui dvs. intr-un browser web  utilizatorii intra pe website-ul dvs., examineaza paginile, continutul lor si interactioneaza cu diferitele functii, pot efectua o achizitie sau se pot abona la un serviciu.

Un website este alcatuit din diferite fisiere – pagini web, imagini, videoclipuri, sunete, muzica si alte date. La fel cum ati avea nevoie de o adresa pentru a gasi un magazin fizic, un website are nevoie de o adresa web virtuala pentru a-l distinge in mediul online.

Ce este un nume de domeniu?

La inceputurile Internetului, primele computere comunicau intre ele folosind o adresa Internet Protocol (IP) adica o suita de cifre care functionau ca adresa virtuala a computerului. Acest sistem a functionat acceptabil cu un numar mic de  computere insa urmarirea acestor secvente aleatorii de numere si puncte a fost o sarcina care a devenit din ce in ce mai dificila pe masura ce reteaua se extindea.

Solutia pentru aceasta problema? S-a conceput un sistem  in care adresa IP era inregistrata si legata de un nume unic.

Numele de domenii au inlocuit adresele IP si au simplificat viata utilizatorilor online. Odata tastate in browsere, numele de domenii se traduc automat in adrese IP, eliminand nevoia de a retine aceste suite de cifre. 

Domenii de nivel superior (TLD)

Un domeniu de nivel superior (TLD sau Top-Level Domain) este cunoscut si sub numele de extensie de nume de domeniu. De exemple,. in cazul google.com domeniul de nivel superior este .com. Initial au fost create sapte TLD-uri pentru scopuri specifice – .com, .edu, .gov, .int, .net, .mil si .org.

O parte din aceste TLD-uri si-au pastrat scopul initial insa altele, cum ar fi .org sau .com, au devenit utilizate pe scara larga.

De-a lungul timpului, TLD-urile originale au limitat numarul de nume de domenii care ar putea fi create. Pentru a remedia problema, s-au adaugat sute de extensii noi de domeniu, numite domenii noi de nivel superior (nTLD).

De ce ati schimba numele de domeniu?

Inainte de a vedea cum puteti schimba numele de domeniu al site-ului dvs. web este intelept sa analizati motivele care stau la baza unei astfel de decizii. Schimbarea numelor de domeniu este o decizie pe care ar trebui sa o luati dupa ca cantariti argumentele pro si contra .

Motive pentru a schimba numele de domeniu:

– Nu va place actualul nume de domeniu

Industriile se schimba. Poate aveti un nume de domeniu care nu mai este relevant sau util pentru a va distinge produsul pe piata. Inainte de a va schimba numele de domeniu ganditi-va insa bine. Schimbarea ar putea insemna pierderea traficului sau a pozitiei in clasamentele motoarelor de cautare, castigate in timp.

– Numele de domeniu nu are impact asupra publicului

Poate numele de domeniu nu atrage traficul scontat sau un feedback pozitiv de la clientii dvs. Daca l-ati cumparat la un pret scazut va puteti schimba numele de domeniu pentru a vedea daca alt nume prinde mai bine la public.

– Ati schimbat numele afacerii

Daca ati schimbat numele companiei dvs. sau sectorul de activitate in asa fel incat numele de domeniu nu mai este relevant sau aplicabil puteti sa va schimbati numele de domeniu. Daca doriti ca marca dvs. sa aiba succes, trebuie sa trimiteti un mesaj clar si consecvent clientilor. Iar prima modalitate de a face acest lucru ar fi schimbarea numelui de domeniu.

– Doriti schimbarea extensiei

Poate ca ati cumparat un nume de domeniu cu o extensie mai putin cunoscuta deoarece cea dorita nu era disponibila. Poate doriti sa obtineti un TLD mai traditional. Daca acest nume este acum disponibil cu o extensie mai buna, inregistrati-l.

Cum puteti schimba numele de domeniu al website-ului dvs.

– Website builder

Daca ati creat website-ul cu ajutorul unui website builder  puteti schimba numele de domeniu al acestuia din panoul de administrare.

– Redirectionare 301

Daca treceti la un domeniu nou veti dori sa va asigurati ca redirectionati vizitatorii catre noul dvs. site. Pentru a face acest lucru, trebuie sa configurati o pagina de redirectionare 301. Scopul este de a redirectiona motoarele de cautare si vizitatorii site-ului catre noul dvs. site web astfel incat sa nu pierdeti traficul sau vizibilitatea atunci cand faceti schimbarea. 

De ce numele de domeniu conteaza

Pe langa avantajul evident al gasirii site-ului dvs. web pe Internet numele de domenii sunt importante din mai multe motive. Alegerea numelui potrivit astfel incat sa nu mai fie nevoie sa il schimbati ulterior va aduce economii de timp si bani. 

Avantajele unui nume de domeniu potrivit:

– Asigura credibilitatea

Un nume de domeniu confera un sentiment de legitimitate afacerii dvs. In prezent, multe persoane nu au incredere intr-o companie care nu detine un site web. Detinand un nume de domeniu si un website, le transmiteti oamenilor ca sunteti serios, real si usor de gasit/contactat.

– Actioneaza ca o functie de evaluare initiala

Numele domeniului si website-ul functioneaza impreuna ca un filtru de screening (evaluare) initial pentru clienti. Un nume de domeniu relevant va stimula probabil interesul unui client, in timp ce un nume de domeniu irelevant ar putea actiona invers.

– Trafic sporit

Daca inregistrati un nume de domeniu care se asociaza cu orice bun sau serviciu pe care il vindeti este mult mai probabil sa atrageti persoane care navigau sau pur si simplu tastand cuvinte cheie generale.

La fel cum o vitrina atractiva va atrage trecatorii, un nume de domeniu relevant va atrage in mod similar navigatorii web virtuali.

– Contribuie la recunoasterea marcii

Daca reusiti sa va legati inteligent numele de domeniu de produsele sau serviciul dvs. specific clientii isi vor aminti cu usurinta brandul dvs. Acest lucru va facilita vizitarea website-ului dvs.

– Ofera mai multe surse de venituri

Daca aveti o locatie fizica in care efectuati majoritatea vanzarilor dvs. este recomandat sa aveti un domeniu si un site web deoarece va ofera  venituri alternative.

– Confera flexibilitate prezentei dvs. pe Internet

In trecut, mutarea locatiilor  putea distruge o afacere de succes, chiar daca aceasta ar insemna mutarea doar la cateva strazi distanta. Asta deoarece oamenii asociau locatia fizica cu afacerea. O astfel de miscare a devenit si mai daunatoare atunci cand va deplasati pe o distanta considerabila. Deoarece ati pierde efectiv toti anii construind reputatia afacerii dvs. in acea locatie.

Acum, cand detineti un nume de domeniu, puteti schimba birourile, puteti parasi statul sau chiar tara, iar acel nume de domeniu va urmeaza oriunde ati merge. Acest lucru va permite sa pastrati clientii chiar daca locuiti la mii de kilometri distanta.

– Transmite un semnal clientilor ca adoptati ideea de progres

Similar cu asigurarea credibilitatii, detinerea unui nume de domeniu semnaleaza potentialilor clienti ca nu v-ati adaptat doar la era digitala, ci ati si implementat-o. Le transmite clientilor ca „salutati” progresul tehnologic si ca sunteti suficient de priceputi pentru a utiliza o astfel de schimbare in avantajul afacerii dvs.

Puteti schimba numele de domeniu astfel incat sa se potriveasca nevoilor dvs.

A avea un nume de domeniu este important daca doriti sa asigurati credibilitatea companiei sau afacerii dvs. in spatiul online. Este o modalitate usoara de a semnala cumparatorilor ceea ce vindeti si de a castiga un punct de sprijin pe piata online. Avantajul pe care il obtineti prin alegerea unui nume de domeniu perfect merita investitiile necesare in timp si bani.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Panourile revoluționare din cărămidă aparentă Techstone: economii de până la 40% și de până la 3x mai rezistente decât soluțiile clasice

Cum sa te pregatesti pentru prima intalnire: 5 ponturi