Educația reprezintă procesul de facilitare a învățării sau dobândirea de cunoștințe, abilități, valori, credințe și obiceiuri. Metodele educaționale includ povestirea, discuția, predarea, instruirea și cercetarea direcționată. Educația are loc frecvent sub îndrumarea educatorilor, cu toate acestea, elevii se pot educa și ei înșiși. Educația poate avea loc în setări formale sau informale și orice experiență care are un efect formativ asupra modului în care cineva crede, simte sau acționează poate fi considerat educativ. Metodologia predării se numește pedagogie. Învățământul formal este de obicei împărțit formal în etape precum grădinița preșcolară sau grădinița, școala primară, școala gimnazială și apoi colegiul, universitatea sau ucenicia. Toată lumea vrea o instituție școlară care să ofere acea dezvoltare profesională centrată pe copil, în vederea integrării sale sociale, în context european. Dar ce înseamnă o școală în context european? Prima școală europeană, fondată la Luxemburg, în 1953, avea obiectivul de a oferi educației copiilor angajaților instituțiilor Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului – un precursor al Uniunii Europene de astăzi. Inițial, o inițiativă privată a angajaților CECO, conceptul a atras atenția tatălui fondator al UE, Jean Monnet, că captează spiritul efortului postbelic de reconciliere și integrare a Europei. Din septembrie 2017, există 13 școli europene situate în șase state membre ale UE, în imediata apropiere a instituțiilor europene. Cu toate acestea, școlile nu sunt nici organisme ale UE, nici sub jurisdicția deplină a fiecărui stat membru al Uniunii Europene. În schimb, sunt administrate și finanțate prin organizația internațională „Școlile europene”, înființată printr-un tratat interguvernamental, Statutul Școlii Europene din 1957, de când a fost abrogat și înlocuit de Convenția din 1994, care definește Statutul școlilor europene. Toate statele membre ale UE, precum și UE în sine, și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom) sunt părți la acest acord. Școlile sunt recunoscute legal în toate jurisdicțiile participante că organisme publice. Din 2005, la recomandarea Parlamentului European, titlul de „Școală europeană acreditată” este disponibil pentru școlile aflate sub jurisdicție națională, care au fost aprobate de Consiliul guvernatorilor școlilor europene, pentru a oferi școlilor europene ” curriculum-ul și bacalaureatul european.
Haideți însă să aruncăm o privire asupra școlilor considerate cele mai bune din București. În top cele mai bune școli din București, clasament întocmit în 2018, sectorul 1 se află pe primul loc. La nivelul sectorului 2 se regăsesc 4 unități de învățământ în Top 10, iar sectoarele 5 și 6 sunt reprezentate de câte o unitate școlară. Analiza rezultatelor la Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a a fost făcută în 2018, de Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională și publicată de Inspectoratul Școlar București. În luna noiembrie 2017, CMBRAE a realizat studiul privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor din clasele a VIII-a, la nivelul municipiului București. Au fost analizate opțiunile unui număr de 9940 de elevi (76,01% din populația școlară cuprinsă în clasa a VIII-a). Rezultatele studiului OSP arătau o intenție de continuare a studiilor după absolvirea clasei a VIII-a a unui procent de 99,43. Conform Institutului Național de Statistică (INS), aproximativ 1,7 milioane de elevi au fost înscriși în anul școlar 2017-2017 doar în învățământul primar și gimnazial, iar 0,9 dintre aceștia sunt înscriși la școli particulare. Din aceeași sursă reiese că sectorul privat se află într-o creștere continuă, de peste 16% față de anul școlar precedent.
1. Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”
2. Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”
3. Școala Gimnazială „Ioanid”
4. Colegiul Național „Grigore Moisil”
Cele mai citite articole
5. Liceul Teoretic „Școala mea”
6. Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi”
7. Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu”
8. Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”
9. Colegiul Național „Spiru Haret”
10. Colegiul Național „Cantemir Vodă”
Top cele mai bune școli din București pe sectoare
Școli din Sectorul 1
- Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”
- Școala Gimnazială „Ioanid”
- Liceul Teoretic „Școala Mea”
- Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi”
- Școala Gimnazială „Genesis”
- Colegiul Național „I.L.Caragiale”
- Liceul Teoretic Școala Europeană București
- Școala Gimnazială „I. Heliade Rădulescu”
- Liceul Teoretic Național
- Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”
Școli din Sectorul 2
- Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu”
- Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”
- Colegiul Național „Spiru Haret”
- Colegiul Național „Cantemir Vodă”
- Școala Gimnazială Nr. 56
- Școala Gimnazială „Maria Rosetti”
- Școala Gimnazială Nr. 49
- Școala Centrală
- Școala Gimnazială „Iancului”
- Școala Gimnazială Nr. 307
Școli din Sectorul 3
- Liceul Teoretic Internațional de Informatică București
- Complexul Educațional Lauder Reut
- Școala Gimnazială Nr. 195
- Școala Gimnazială Nr. 81
- Liceul Teoretic Mihai Ionescu
- Școala Gimnazială „Leonardo Da Vinci”
- Școala Gimnazială Nr. 88
- Liceul Teoretic „Dante Alighieri”
- Școala Gimnazială Nr. 149
- Școala Gimnazială „Federico Garcia Lorca”
Școli din Sectorul 4
- Școala Gimnazială Nr. 79
- Școala Gimnazială Nr. 97
- Colegiul Româno-Catolic „Sfântul Iosif”
- Școala Gimnazială Nr. 194
- Școala Gimnazială Nr. 190
- Școala Gimnazială „Avram Iancu”
- Școala Gimnazială Nr. 129
- Școala Gimnazială „Mărțișor”
- Colegiul Național „Mihai Eminescu”
- Școala Gimnazială Nr. 96
Școli din Sectorul 5
- Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”
- Școala Gimnazială „I. G. Ducă”
- Școala Gimnazială Nr. 150
- Liceul Teoretic „Ion Barbu”
- Școala Gimnazială Nr. 280
- Școala Gimnazială Nr. 128
- Liceul Teoretic „Ștefan Odobleja”
- Școala Gimnazială „Principesa Margareta”
- Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”
- Școala Gimnazială Nr. 188
Școli din Sectorul 6
- Colegiul Național „Grigore Moisil”
- Colegiul Național „Elena Cuza”
- Școala Gimnazială Nr. 197
- Școala Gimnazială „Orizont”
- Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”
- Școala Gimnazială Nr. 156
- Școala Gimnazială „Regele Mihai I”
- Școala Gimnazială Nr. 59
- Școala Gimnazială „Sfântul Andrei”
- Școala Gimnazială Nr. 142
Cele mai costisitoare școli din București
Aici vorbim despre școlile private din București, pe care majoritatea le consideră – justificat, ori nu, costisitoare. De fapt, și le permite cine poate și vrea. Taxele practicate de instituțiile private pornesc de la câteva mii de euro pe an în cazul grădiniței și pot ajunge la câteva zeci de mii de euro pentru anii de liceu. Printre școlile internaționale acreditate de ARACIP din România se numără „British School of Bucharest”, „Internațional School” sau „The American Internațional School”. Părinții care își doresc să-și dea copiii la cursurile acestor școli trebuie să scoată din buzunar între 2.600 și 20.000 de euro pe an. Cele mai multe școli internaționale din București provin din Marea Britanie. Spre exemplu cei care vor să urmeze cursurile școlii „The American Internațional School” (AISB) trebuie să plătească până 20.250 de euro pentru clasele de la liceu. Aceeași școală are și grădiniță unde taxa e de 6.940 de euro pe an. Doar în anul 2016-2017 la AISB au fost școlarizați 830 de elevi, dintre care 242 în clasele de liceu. Majoritatea copiilor care învață în această instituție provin din România, SUA, Israel, Germania sau Turcia.
Iată care sunt considerate cele mai costisitoare școli din București: American Internațional School of Bucharest (AISB); British School of Bucharest (BSB); Internațional School for Primary Education (INS); Mark Twain Internațional School (MTIS); Școală Europeană București; Școală Lauder-Reut; Little London School.