Un termen mai putin cunoscut pana in ultimii 10 ani, managementul proiectelor este un subiect pe care se pune foarte mare accent in ziua de azi. Acest termen se refera la aplicarea cunostintelor, capabilitatilor, instrumentelor si tehnicilor specifice pentru activitatile unui proiect cu scopuri, obiective si cerinte diferite, in ceea ce priveste timpul, costurile, calitatea si parametrii de performanta care pot deveni constrangeri pentru proiectul respectiv.
Ce inseamna concret managementul de proiect si ce rol are project managerul in cadrul unei companii?
Managementul de proiect reprezinta modul ideal de a actiona pe baza unui plan riguros pentru atingerea unor obiective specifice, formulate in mod clar si limpede, pe o anumita perioada de timp si cu resurse limitate.
Indiferent de dimensiunea proiectului si de complexitatea acestuia, indeplinirea obiectivelor presupune atingerea standardelor de calitate propuse, in limita de timp si de bani stabilite. Managementul de proiect este o disciplina foarte populara in ziua de azi, iar tehnicile folosite pot fi aplicate in orice companie.
Managerul de proiect, pe de alta parte, este acea persoana care detine cunostinte de specialitate si este foarte bine pregatit in domeniu, avand in permanenta o privire de ansamblu asupra proiectului. Managerul trebuie sa coreleze cerintele proiectului cu timpul pe care il are la dispozitie pentru a-l implementa, pastrand atentia echipei concentrata asupra sarcinilor pe care le au de indeplinit.
Cele mai citite articole
Factorii care asigura succesul in managementul de proiect
Succesul unui proiect depinde de mai multi factori definitorii. Exista anumite constrangeri importante care pot influenta succesul unui proiect, si anume scopul, timpul si costul. Timpul se refera la perioada disponibila pentru realizarea proiectului, costul se refera la bugetul care este disponibil, in timp ce scopul reprezinta obiectivele care trebuie sa fie realizate in cadrul proiectului.
Cheia pentru realizarea unui proiect de succes reprezinta echilibrul intre cei trei factori. Managementul de proiect este disciplina care ofera instrumentele si tehnicile necesare prin care echipa de proiect isi poate organiza de asa maniera activitatea astfel incat cele trei constrangeri sa fie independente.
Folosirea corecta a tehnicilor de management a proiectelor asigura atingerea criteriilor esentiale de succes ale proiectului pentru ca acesta sa fie fezabil, relevant si sustenabil. Relevanta unui proiect inseamna ca acesta trebuie sa fie orientat catre satisfacerea unor nevoi reale ale beneficiarilor. Fezabilitatea face referire la faptul ca obiectivele trebuie sa fie realizte, iar sustenabilitatea se refera la faptul ca impactul proiectului nu trebuie sa se limiteze la momentul incheierii acestuia.
Fazele de realizare ale managementului proiectelor
Indiferent de complexitatea si de dimensiunea unui proiect, managementul acestuia trebuie sa se faca in patru faze distincte, si anume:
- faza de initializare – propunerea proiectului ca si rezultat al unor necesitati;
- faza de planificare – definirea si rafinarea obiectivelor si realizarea planului de actiune necesar pentru realizarea obiectivelor propuse;
- faza de executie: coordonarea oamenilor si resurselor proiectului in acord cu planul realizat;
- faza de control: monitorizarea evolutiei proiectului.