in

Senzaţii de amorţeală la limbă – Ce boli pot semnala

Se întâmplă să ai furnicături şi o senzaţie de amorţeală la nivelul limbii? Află care sunt cele mai frecvente cauze care conduc la amorţeala limbii!

Deteriorarea unui nerv duce la amorţeala limbii

Nervul lingual, care face ca vârful limbii să simtă, poate fi afectat în timpul unei intervenţii stomatologice, în special dacă e vorba de îndepărtarea măselelor de minte. Ulteror, poţi resimţi amorţeală la nivelul limbii, o senzaţie de gâdilare şi chiar poţi percepe altfel gustul alimentelor, potrivit clicksanatate.ro. În câteva săptămâni, amorţeala limbii ar trebui să dispară. Dacă după 6 săptămâni nu se întâmplă acest lucru, mergi la medic, potrivit exquis.ro

O reacţie alergică

Senzaţia de mâncărime şi de amorţeală a limbii poate apărea şi în urma ingerării unor alimente sau băuturi. De obicei, unele fructe sau legume crude pot da această reacţie. În principiu, limba îşi revine după ce clăteşti bine gura cu apă şi, eventual, iei un antihistaminic. Dacă te înroşeşti, ţi se umflă gâtul şi nu mai poţi înghiţi, înseamnă că ai intrat în şoc anafilactic şi trebuie să suni la 112, pentru că viaţa îţi este în pericol.

O ulceraţie mică

Se întâmplă să îţi muşti limba odată cu alimentele şi atunci, pe lângă o mică ulceraţie, te pomeneşti şi cu senzaţia de amorţeală. Pentu ca zona să se refacă, evită alimentele fierbinţi, acre şi foarte sărate şi clăteşte-ţi gura cu ceai de salvie sau cu apă de gură.

Reacţie adversă la un medicament

Anumite medicamente au printre reacţiile adverse amorţeala limbii. Citeşte cu atenţie prospectul medicamentelor pe care le iei şi, dacă amorţeala devine supărătoare, discută cu medicul tău despre reducerea dozei sau schimbarea medicaţiei.

Arsurile

Dacă îţi arzi limba cu o băutură extrem de fierbinte, e posibil ca aceasta să îţi amorţească. Clăteşte-ţi bine gura cu apă rece şi, dacă durerea este foarte mare, ia un ibuprofen.

Accidentul vascular cerebral

Când circulaţia sângelui spre creier este oprită, deteriorând celulele care pot afecta memoria şi funcţionarea muşchilor, apare atacul cerebral. Amorţeala bruscă a limbii şi a unei părţi a feţei, însoţite de tulburări de vorbire reprezintă semne ale accidentului vascular cerebral. Trebuie să suni la numărul de urgenţă dacă tu sau cineva din jur prezintă aceste simptome.

Scleroza multiplă

Nervii inflamaţi sau care nu mai funcţionează corespunzător sunt semne ale sclerozei multiple.

Anemia

Limba roşie şi dureroasă poate fi un semn de anemie, cauzată de lipsa vitaminei B12. Alte simptome sunt oboseala, paloarea feţei, senzaţia de slăbiciune, pierderea apetitului şi scăderea în greutate.

Migrena

Unele persoane care suferă de migrene pot experimenta simptome vizuale sau senzoriale, precum observarea unor fulgere de lumină. La aceşti pacienţi poate apărea amorţeala limbii, a feţei sau a întregului corp.

Hipoglicemia

Amorţeala limbii şi a buzelor reprezintă unul dintre simtpomele scăderii glicemiei sub limitele normale. Printre persoanele aflate la risc se află diabeticii.


Citeste mai mult pe aici

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RUȘINOS Mesaje cu stop corruption, LIPITE la UMF Timișoara: studenții se plâng că nu pot promova fără ȘPĂGI

Ministerul Sănătății anunță livrarea a 950.000 de doze de vaccin antigripal în luna noiembrie