in

Top 4 tipuri de scule nelipsite din trusa oricărui profesionist

Dacă lucrezi în domeniul construcțiilor, într-un atelier de mobilă, un service auto sau în depozit, cu siguranță ai nevoie de unelte care să îți faciliteze și să îți eficientizeze munca. Din fericire există o mulțime de produse care te vor ajuta să-ţi pui în valoare aptitudinile și să îți desfășori activitatea în mod optimi, așa cum sunt trusele de scule. Iată o listă cu obiectele care nu trebuie să-ţi lipsească, specificul fiecăruia şi activitățile la care le vei folosi.

Cum arată o trusă de scule echipată

Trusele de scule conțin unelte și accesorii necesare profesioniștilor în funcție de specificul fiecărei activități. Acestea sunt disponibile într-o varietate mare de modele, de la cele cu carcasă din plastic solid la cele din metal. Când alegi trusa potrivită este bine să ții cont și de locul în care o vei utiliza: atelierul propriu, șantier, depozit etc.

Încă un aspect pe care trebuie să îl ai în vedre este că o trusă pentru electrician este diferită de cea pentru un mecanic auto sau pentru un tâmplar profesionist. De exemplu, dacă ești electrician vei avea nevoie de șurubelnițe speciale VDE cu lama izolată cu profile diferite, patent și tester de tensiune. Dacă îți desfășori activitatea într-un atelier auto, atunci vei utiliza mai mult șurubelniță cu clinchet, biți și capete de chei tubulare. Trusa unui tâmplar trebuie să conțină șurubelniță lată, rindea, nivelă, dar și șmirghel. 

Pentru a fi sigur că sculele vor rezista la diferite agresiuni mecanice și sunt potrivite pentru utilizare profesionistă, trebuie să te asiguri că sunt fabricate dintr-un material de calitate precum oțel aliat crom-vanadiu. 

În funcție de preferințe îți poți alcătui singur o trusă cu toate sculele de care ai nevoie, sau poți achiziționa una care să conțină uneltele specifice activității tale. Marele avantaj al achiziționării unei trusele de scule oferite de constructii-mag este că te ajută să rămâi bine organizat. Fiecare obiect este la locul lui, ştii imediat de unde îl poţi lua atunci când ai nevoie şi observi la finalul zilei de lucru dacă îţi lipseşte. În plus, sculele nu se mai risipesc prin atelier sau prin maşină în timpul transportului. De asemenea, dacă este nevoie să te deplasezi pentru intervenții și reparații urgente vei avea întotdeauna la îndemână uneltele potrivite pentru fiecare situație specială.

Ciocane

Dacă ar fi să se stabilească imaginea reprezentativă a unui muncitor, ciocanele ar fi greu de detronat. De la simpla unealtă din fier, cu capătul bontit pentru bătut cuie, ciocanele au evoluat odată cu inovaţiile tehnicii. În prezent există ciocane din metal, lemn, plastic şi cauciuc dur de diferite dimensiuni, fiecare specific unei anumite activități. Ciocanele cu gheară şi vârf spintecat sunt printre cele mai utile, deoarece te ajută să și scoți, nu doar sa bați cuiele. Dacă au și suport magnetic pentru cuie, te scutesc de câteva manevre în plus.

Chei  

Acestea sunt necesare în activitatea oricărui mecanic profesionist, instalator sau muncitor în depozite. Cheile sunt de mai multe tipuri, în funcție de utilitatea acestora. De exemplu trusa unui mecanic va conține chei tubulare și cape de cât mai multe dimensiuni utile pentru repararea mașinilor. 

Cele mai citite articole

O cheie reglabilă este necesară pentru orice instalator, cheile fixe pentru piulițe, iar cele combinate, tratate termic vor fi utile pentru strângerea sau desfacerea elementelor. Indiferent de tipul de chei alese, trebuie să ai în vedre materialul din care sunt fabricate. Sculele din materiale premium vor rezista mai mult timp și îți vor permite să realizezi lucrări de o calitate superioară, în siguranță. 

Unelte de tăiat

De foarte multe ori vei avea nevoie să tai anumite materiale pentru a le monta şi demonta, îmbina sau adapta. Nu de fiecare dată poziţia de lucru va fi cea mai comodă. Pentru a nu risca accidentări periculoase, cel mai înţelept este să folosești un cuţit utilitar. Acesta este uşor de deschis cu o singură mână, designul este gândit după forma palmei şi a degetelor, materialele sunt dintre cele mai rezistente, iar mânerul este îmbrăcat în textură cauciucată, pentru a nu aluneca.

Dacă trebuie să tai lemn sau țevi, atunci îți vor fi necesare un fierăstrău de mână sau un bomfaier. Un cutter solid, potrivit pentru profesioniști este o altă unealtă necesară indiferent de tipul de activitate. 

Cleștele este o altă unealtă de tăiat care nu trebuie să lipsească din trusa oricărui electrician, instalator sau lăcătuș. Asigură-te că trusa ta conține clește pentru țevi dacă trebuie să aduci modificări instalației, un clește pentru tăiat și secționat, unul pentru sertizat și unul pentru îndepărtarea izolației cablurilor dacă ești electrician.

Centură pentru scule

Atunci când munceşti, nu este important doar să ai sculele la tine, ci şi să le ai la îndemână. Cel mai bun instrument în acest caz este centura pentru scule, care poate fi simplă, dublă şi chiar cu bretele. În general, centurile de calitate sunt confecţionate din piele şi au buzunare de diverse dimensiuni, la care se adaugă agăţători pentru obiecte mai mari cum sunt ciocanele. Un aspect important al centurii este că te ajută să porţi un număr important de piese în permanenţă, însă sarcina se distribuie uniform, fără a-ţi afecta coloana vertebrală.

Un profesionist va avea întotdeauna la îndemână uneltele potrivite pentru fiecare activitate. Dacă îți desfășori munca într-un atelier sau depozit, atunci îți vor fi utile și sistemele pentru depozitarea sculelor. O cutie metalică simplă sau cu mai multe compartimente este necesară dacă trusa ta conține unelte ascuțite, în timp ce un cărucior pentru scule iti va fi util dacă ai nevoie de unelte numeroase pentru reparația mașinilor și utilajelor. 

În lista de mai sus găsești cele mai comune scule care te vor ajuta la reparaţii, construcţii sau activități de tâmplărie. Pe lângă acestea, o trusă de scule profesionistă poate conține unelte specifice fiecărui domeniu precum patent, șurubelnițe, ruletă, nivelă, lanternă, echer, tester de tensiune, dălți, creion pentru tâmplărie sau diferite pile. 

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Piese care nu ar trebui sa lipseasca dintr-o garderoba rock

Deplasările cu cel mic în afara locuinței – Sfaturi de care să ții cont pentru siguranța acestuia