Implantul dentar este un proces în mai multe etape succesive, care se desfășoară de obicei pe parcursul unei perioade mai mari de timp. În funcție de problema cu care te confrunți, există și unele excepții, perioada de timp fiind mult mai limitată. Spre exemplu, dacă ai nevoie de un singur implant dentar, lucrurile sunt mult mai simple.
Înainte de implantul dentar, este absolut necesar ca medicul dentist să cunoască bine tipul de problemă cu care te confrunți. Pentru asta, deseori este solicitată o radiografie a dinților, pentru a putea vedea mult mai în detaliat și în profunzime integritatea dentară. În funcție de rezultate, anterior realizării implantului este deseori posibil să fie necesare și alte proceduri.
Descoperă în acest articol care sunt etapele proceselor care, în mod colectiv, alcătuiesc protocolul unui implant dentar complet.
1. Îndepărtarea dintelui deteriorat
Implanturile dentare sunt concepute pentru a înlocui rădăcina dintelui. Pentru ca implantul să fie stabil, este necesar ca acesta să dispună de spațiu pentru a fi plasat. În numeroase situații, acest spațiu este deja disponibil datorită dintelui lipsă, dar în unele situații este necesară extragerea dintelui existent, dar deteriorat. De asemenea, înainte de intervenția respectivă va fi nevoie să-i prezinți medicului dentist radiografia dinților, în funcție de cerințele sale.
2. Grefă osoasă
Cele mai citite articole
Deoarece implanturile dentare sunt ancorate în osul maxilarului, acestea au nevoie de suficient os sănătos pentru a se dezvolta. Odată ce un dinte lipsește, țesutul osos care a susținut rădăcina sa se resoarbe în organism, rezultând astfel contracția osului. Pentru a restabili osul sănătos la locul implantului, dentistul poate efectua, dar nu obligatoriu, o grefă osoasă, recoltând os (de obicei sintetic) și plasându-l în locul dintelui lipsă. Acesta va fuziona cu osul existent, permițând astfel ancorarea puternică a implantului dentar.
3. Operația de implant
Deși multe persoane sunt speriate de această intervenție, operația modernă de implant dentar este rapidă, confortabilă și se realizează foarte rapid. Datorită progreselor tehnologice, planificarea și pregătirea implicate în chirurgia procesului denumit implantul dentar fac ca acest proces să fie precis, exact și rapid, fără dureri. În funcție de complexitatea intervenției, totul poate dura chiar și mai puțin de o oră. Înainte de toate, medicul dentist îți va explica întreaga procedură și dacă ai nelămuriri, nu ezita să-i pui întrebări suplimentare.
4. Osteointegrarea
Acest termen definește creșterea și vindecarea osului, reprezentând o fază crucială a procedurii de implantare dentară. Fuziunea osoasă are loc atunci când țesutul osos rămas fuzionează cu implantul nou plasat. Acest lucru este necesar pentru a crea un fel de fundație care să susțină coroana dentara, deci orice forță de mușcătură asociată cu procesul de masticație. Rezultatul este că pacientul ar trebui să poată păstra și redobândi funcția normală a dinților, aceea de masticație. În această perioadă, pacientul trebuie să fie cât mai atent cu dinții săi.
Tratamentul cu implant dentar se dovedește a fi o alegere care îți va îmbunătăți exponențial calitatea vieții. Sănătatea dinților este vitală când vine vorba de a sănătatea generală a organismului, motiv pentru care nu trebuie să amâni astfel de intervenții. Odată cu trecerea timpului, există posibilitatea ca implantul dentar să fie mult mai greu de realizat, mai ales atunci când există și alte afecțiuni anexe.