in

6 hobby-uri care elimină stresul

6 hobby-uri care elimină stresul

A fost o vreme când hobby-urile au ocupat un loc important în viețile noastre. Prinși de smartphone-uri, de feed-ul nesfârșit al Instagramului sau de conținutul inepuizabil al Netflixului, este atât de ușor să neglijăm adevăratele hobby-uri, încât uneori le abandonăm, în favoarea unor activități mai „accesibile”. Pot fi o provocare, desigur, mai ales într-o societate care ne împinge să folosim fiecare minut al vieții cu înțelepciune. Dar poți găsi un echilibru între zilele grele de muncă și timpul liber. Ține doar de tine să identifici activitatea care te relaxează și care îți aduce bucurie și liniște.

  1. Gătește singur sau alături de cei dragi

Gătitul nu trebuie să devină pasiunea sau meseria ta, nici subiectul fotografiilor de postat pe rețelele de socializare, pentru a-ți oferi beneficii și relaxare. Dar, redând acestei activități locul în viața de zi cu zi, vei obține echilibrul și odihna necesare într-o rutină aglomerată. La urma urmei, a avea grijă de tine nu este mai complicat decât atât. Așadar, găsește rețete pe care vrei să le încerci, pregătește relaxat toate ingredientele, dă drumul la hota incorporabila și la aragaz și încearcă să te bucuri de fiecare minut! Iar la final, bucură-ți papilele gustative cu un preparat delicios!

  1. Tricotează sau croșetează

De ce este tricotat sau croșetatul atât de liniștitor? În primul rând, sunt hobby-uri deosebit de potrivite pentru combaterea obiceiurilor proaste. Multe dintre aceste obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de dulciuri, implică gesturi repetitive pe care le poți evita, dacă mâinile tale sunt ocupate cu tricotatul. În plus, și mintea va fi angrenată în gesturile repetitive și relaxante ale acestor activități.

  1. Încearcă jocurile de societate

Jocurile de societate au devenit, de la începutul pandemiei, o formă de divertisment din ce în ce mai semnificativă, chiar vitală, pentru mulți oameni. Jocurile de societate sunt, pentru unii, imersive. Ele ne permit să ne cufundăm într-o realitate, într-un univers alternativ. Jocul, spre deosebire de privitul la televizor sau de navigarea pe rețelele de socializare, ne scufundă într-o activitate antrenantă, până la punctul, uneori, de a uita realitatea.

Dar este acesta un lucru bun? În mijlocul unei situații globale tragice, într-un moment în care stresul și anxietatea sunt în creștere mai mult ca niciodată, relaxarea cu un joc ar trebui să fie atât o binefacere pentru sănătatea noastră mintală, cât și un prilej minunat de a te relaxa și de a te distra alături de cei dragi.

  1. Dansează pe muzica ta preferată 

Cele mai citite articole

Dansul, ca orice altă activitate fizică, eliberează endorfine, hormoni care ne oferă o senzație de bine și plăcere. Stresul este redus și datorită eliberării faimoaselor endorfine, acești hormoni ai senzatiei de bine. Dansul îți permite să oxigenezi mai bine toate țesuturile. În plus, activitatea ajută la eliberarea tensiunii musculare, la un somn mai bun și la reducerea nivelului de stres. De asemenea, crește temperatura corpului, ceea ce poate avea efecte liniștitoare. Când dansezi, îți calmezi mintea și corpul. Ne reconectăm cu amintirile fericite din prima copilărie, când mama ne legăna în brațe și trăiam în ritmul bătăilor inimii ei. Dansul ne atinge profund. La fel ca arta, trezește în noi emoții latente sau blocate, cărora le permite să evadeze în pace.

  1. Încearcă olăritul 

Accesibil tuturor vârstelor și indiferent de condiția ta fizică, lutul sau ceramica îți permite să-ți trezești simțul creativ, în timp ce te relaxezi. Această disciplină foarte organică ne stimulează diferitele simțuri, în special atingerea. Amestecând pământul, urmărind roata olarului în acțiune sau modelând lutul între degete, ne eliberăm emoțiile și ne satisfacem simțurile. În cele din urmă, olarul în devenire obține un obiect frumos, creat cu propriile mâini. O adevărată sursă de satisfacție.

  1. Creează colaje creative

Crearea unui colaj creativ este, de asemenea, un anti-stres foarte eficient. Prin diversitatea de forme, culori și texturi, această disciplină deschide câmpul tuturor posibilităților. Cu cât creezi mai mult, cu atât vei fi mai inspirat și se va stabili mai multă armonie. Pentru a întări efectele colajului, de ce să nu creezi o lucrare plină de dragoste, compunând un tablou din fotografii suvenir ale momentelor tale frumoase sau ale oamenilor pe care îi iubești? Plăcere și relaxare garantate și un cadou potrivit pentru cineva drag!

Chiar dacă hobby-urile par, uneori, inutile, ele te fac mai fericit, mai productiv și chiar mai interesant ca persoană. Indiferent că este vorba de tricotarea unei haine pentru câinele tău, de pictură sau de a scrie într-un jurnal intim, totul este benefic și te va ajuta să reduci stresul din viața ta.

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Cum să îți îngrijești electrocasnicele pentru a avea o viață mai lungă – SFATURI de pus în practică

Cum se desfășoară examinarea fundului de ochi și ce informații poate oferi aceasta?