În ultima vreme, o atenție deosebită din partea comunității științifice este îndreptată către aceste opțiuni de uscare a mâinilor: utilizarea uscătoarelor de mâini sau a șervețelelor și prosoapelor realizate din hârtie? Din acest punct de vedere, lucrurile sunt, într-o oarecare măsură, destul de evidente: șervețelele de hârtie sunt recomandate spre a fi folosite, în detrimentul uscătoarelor cu jet de aer sau cu aer cald. Cu toate acestea, există și considerente pentru care uscătoarele cu jet de aer ar fi de preferat: nu presupun un consum exagerat de materii prime, pe când hârtia, realizată din celuloză, are un impact oarecum negativ asupra mediului înconjurător.
Uscătoarele de mâini și concluziile oamenilor de știință
Uscătoarele de mâini sunt o opțiune foarte rapidă pentru uscare. Pur și simplu este necesar doar ca mâinile să fie așezate sub un uscator de maini cu jet, iar uscarea completă are loc foarte rapid și sigur. Pe de altă parte, s-a observat faptul că, dat fiind faptul că acestea funcționează printr-un mecanism ce implică redirecționarea unui jet de aer către pielea umedă, odată cu fluxul de aer primit se transmite și o încărcătură biologică semnificativă. Spre deosebire de șervețelele de hârtie, care reușesc să înlăture mult mai bine microorganismele și potențialii patogeni care se găsesc în aer, uscătoarele de mâini sunt mult mai nocive pentru sănătate.
Șervețelele de hârtie și concluziile oamenilor de știință
Șervețelele de hârtie s-a observat că pe lângă faptul că absorb foarte bine apa, au și proprietatea ca, prin frecare, să înlăture mult mai bine microorganismele de pe suprafața pielii. Întrucât ele nu vehiculează aer (care deja conține microorganisme în mod normal), folosirea lor nu implică faptul că acestea pot fi transferate din aer pe mâini. Astfel, se recomandă ca uscarea mâinilor să se realizeze în mod tradițional, folosindu-se șervețele de hârtie. Cu toate acestea, chiar și așa nu se asigură faptul că șervețelele de hârtie dintr-o baie publică, spre exemplu, nu ar putea fi deja contaminate cu microorganisme patogene.
Totul depinde, de fapt, de curățenia generală dintr-o încăpere. Spre exemplu, s-a observat faptul că în condiții experimentale diferite, dacă încăperea a fost curățată cu produse profesionale de curatenie, încărcătura biologică înregistrată în urma folosirii șervețelelor de hârtie și a celorlalte uscătoare de mâini a fost mult mai mică. Acest lucru se datorează faptului că microbiota unei încăperi depinde, în mare parte, de condițiile de igienă din aceasta. Așadar, nu este vorba doar despre modul în care sunt uscate mâinile, ci și de condițiile în care are loc uscarea acestora. În esență, o încăpere curată, igienizată, are o încărcătură biologică mult redusă.
Concluzionând, este evident faptul că șervețelele de hârtie sunt mult mai potrivite pentru a se realiza uscarea mâinilor. Cu toate acestea, consumul lor în mod permanent are un impact destul de negativ asupra mediului înconjurător. Pe de altă parte, uscătoarele cu jet de aer sau cele care funcționează cu aer cald nu reușesc să elimine mare parte din microorganismele patogene, ci chiar să vehiculeze și mai multe în aerul din jur. Totuși, utilizarea lor este eficientă, în special din considerente ecologice. Cel mai important, așadar, este ca spălarea mâinilor să fie realizată corespunzător și serios, folosindu-se produse de igienă adecvate.