Angina pectorala este o durere la nivelul pieptului cauzata de circulatia redusa de sange catre inima. Chiar daca aceasta problema nu pune de obicei viata in pericol, ea poate semnala insa potentialul risc de aparitie a unui infarct miocardic.
Manifestandu-se de regula prin durere in piept care poate iradia spre gat, brate si maxilar, angina pectorala poate fi de doua tipuri principale si anume:
- Angina pectorala stabila – care apare din cauze clare cum ar fi stres sau exercitii intense;
- Angina pectorala instabila – care apare in mod imprevizibil si care poate persista chiar si dupa o perioada de repaus.
Cauzele anginei pectorale
Angina pectorala apare de obicei din cauza bolii coronariene, o afectiune caracterizata prin ingustarea arterelor coronare.
Deoarece aceste artere aprovizioneaza inima cu sange oxigenat, intreruperea fluxului poate duce la numeroase complicatii printre care si angina pectorala.
Depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange reprezinta cauza principala de ingustare a acestora si poarta numele de ateroscleroza. Factorii de risc care pot duce la aceste depuneri de grasimi includ hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat de colesterol si trigliceride, fumatul, obezitatea etc.
Angina pectorala nu este o afectiune in sine ci un simptom al unei afectiuni principale si in functie de tipul ei pot exista mai multi factori care pot declansa durerea toracica.
Deoarece orice durere la nivelul pieptului poate semnala prezenta unei afectiuni mai severe, orice episod de acest tip trebuie prezentat unui medic specialist, acesta putand evidentia cauza exacta, tipul anginei pectorale si tratamentul corespunzator.
Tratamentul anginei pectorale
Tratamentul pentru aceasta problema include de cele mai multe ori:
- Determinarea cauzei;
- Tratament medicamentos pentru a preveni ingustarea arterelor;
- Schimbarea stilului de viata nesanatos si axarea pe diete echilibrate si pe activitati fizice;
- Medicamente menite sa trateze alte afectiuni sau factori de risc cum ar fi hipertensiunea arteriala, nivelul ridicat de colesterol sau diabetul.
- Proceduri cardiace specifice pentru a largi arterele ingustate;
Cele mai citite articole
Cateva dintre procedurile cardiace specifice care pot fi folosite pentru tratarea anginei pectorale includ:
Angioplastia coronariana cu balon si stent
Aceasta este o procedura minim invaziva care foloseste abord arterial si catetere pentru a readuce la normal arterele coronare ingustate, restabilind astfel fluxul sangvin normal.
In timpul interventiei medicul va efectua o incizie milimetrica la nivelul unei artere specifice prin care va introduce mai multe catetere pe care le va ghida apoi pana la nivelul arterei ingustate.
Odata ajuns in zona dorita medicul va umfla un balon aflat pe unul dintre catetere pentru a largi inapoi in limite normale artera afectata, montand in acelasi timp si un stent pentru a o mentine in acea pozitie o perioada cat mai lunga de timp.
Deoarece aceasta este o procedura minim invaziva, ea beneficiaza de numeroase avantaje specifice tehnicilor de acest tip cum ar fi risc redus de complicatii, timp scurt de internare si incizii de mici dimensiuni. Pentru mai multe detalii vezi aici procedura de angioplastie coronariana cu stenturi la Ares.
Procedura chirurgicala de bypass coronarian
Aceasta procedura implica prelevarea unui vas de sange sanatos din alta parte a corpului (de obicei de la nivelul membrelor inferioare) si atasarea acestuia deasupra si dedesubtul partii blocate sau ingustate a arterei, pentru a devia fluxul sangvin pe langa zona afectata.
Bypass-ul coronarian poate restabili circulatia normala de sange catre inima si poate reprezenta o optiune de tratament atat pentru angina pectorala instabila cat si pentru cea stabila, daca alte forme de tratament nu sunt eficiente.
Daca prezinti dureri in piept sau alte simptome ingrijoratoare atunci apeleaza cat mai rapid la un consult medical specializat pentru a determina cauza exacta si tratamentul corespunzator cazului tau specific. Avand in vedere severitatea afectiunilor cardiovasculare ignorarea semnelor si simptomelor asociate cu aceste boli nu este recomandata.