in

Care sunt cele mai frecvent folosite materiale pentru producerea de mobilier?

Indiferent ca vorbim despre mobila din bucatarie, cea din dormitor sau cea din camera de zi, materialele din care sunt produse piesele de mobilier sunt, in mare, aceleasi.

In acest articol vom vorbi despre cele mai frecvent folosite materiale pentru producerea de mobilier.

Lemnul

Lemnul masiv are cea mai mare durata de viata si poate fi confectionat in orice tip de mobilier dorit. Fiind singurul material ecologic folosit la scara larga pentru producerea de mobilier, lemnul se potriveste cu orice stil si poate fi finisat in orice nuanta dorita.

Chiar daca este un material durabil, lemnul trebuie ingrijit pentru a-si pastra valoarea, de aceea trebuie sa avem grija unde amplasam mobila si care este nivelul de umiditate sau caldura.

PAL-ul

PAL, sau placi aglomerate lemnoase, este un lemn artificial, compus din aschii de lemn si rumegus, si este unul dintre cele mai utilizate materiale pentru producerea de mobilier. Este obtinut prin presarea aschiilor si a rumegusului impreuna cu un clei special, pentru a-i oferi rezistenta si duritate. Rezistenta PAL-ului vine de la densitatea materialului folosit, un PAL mai dens fiind mult mai rezistent.

Dupa realizarea lui, acesta vine acoperit cu o folie de melamina care poate imita lemnul foarte bine si poate avea diferite structuri: lucios, neted, striat etc. Acesta se utilizeaza doar sub forma de foi, iar pe scara larga este folosit pentru carcasa structurilor din mobilier si dulapuri.

PAL-ul are un pret accesibil si este un material usor de prelucrat si de montat.

MDF-ul

Cele mai citite articole

MDF-ul, sau Medium Density Fibreboard, este similar cu PAL-ul, fiind fabricat din lemn sub forma de pulbere sau fibre, amestecat cu ceara si rasini, si comprimat. Produsul rezultat este in forma de panou, prelucrarea facandu-se prin incalzire si presare.

Acesta este mai rezistent si mai dens decat PAL-ul, dar, in acelasi timp, usor de prelucrat si finisat, dar si maleabil. Datorita constructiei, acesta poate fi prelucrat pe suprafete, poate fi frezat si pot fi aduse finisaje suprafetelor rotunde, cum ar fi marginile.

Se foloseste de obicei pentru construirea de mobilier de interior, fiind potrivit pentru mobila de bucatarie sau baie, deoarece are o rezistenta mai crescuta decat PAL-ul in ceea ce priveste conditiile de umezeala.

Spre deosebire de alte materiale, MDF-ul poate fi reconditionat usor si, la nevoie, revopsit, iar costurile de intretinere si mentenanta sunt reduse.

Placajul

Un alt material din lemn artificial, placajul, este construit din mai multe placi subtiri din lemn lipite impreuna. Fiecare strat nou vine dispus perpendicular pe celalalt strat pentru a oferi rezultatului final o rezistenta crescuta, dar, in acelasi timp, pastrand o oarecare flexibilitate. Cu cat placile sunt mai subtiri, cu atat sunt mai maleabile.

Canturi

Pe langa materialele folosite frecvent pentru producerea de mobilier, sunt importante si materialele din care sunt facute canturile. Canturile sunt marginile mobilierului si sunt aplicate de obicei cu masini automate de aplicat cant.

Materialele folosite pentru aplicarea cantului sunt:

  • PVC – material plastic, recomandat pentru mese.
  • ABS – material plastic care a fost presat la temperaturi inalte. Este recomandata folosirea lui pentru mobilierul care poate fi solicitat mult, deoarece este foarte rezistent.
  • Melamina – desi este un material plastic rezistent, se recomanda folosirea lui in zonele care nu sunt solicitate intens.

Materialele folosite pentru construirea mobilierului sunt variate, dar acestea sunt cele mai folosite. Lemnul, PAL-ul, MDF-ul si placajul sunt printre cele mai folosite la nivel global pentru producerea de mobilier, fiecare avand avantajele lui si potrivindu-se pentru anumite piese de mobilier si locatii diferite.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Plaja Corbu – Încă sălbatică?

5 intervenții de chirurgie estetică prin care iți poți recâștiga încrederea în tine