in

Ce este un controlor de trafic aerian: Tot ce trebuie să știi

Ce este un controlor de trafic aerian: Tot ce trebuie să știi

Dacă ești în căutarea unei profesii de viitor, care să combine tehnologia cu abilitățile de coordonare și selectare a informațiilor, înseamnă că meseria de controlor de trafic aerian este potrivită pentru tine. Iată ce trebuie să știi despre această specializare, căutată în prezent de tot mai multe persoane:   

Ce reprezintă un controlor de trafic aerian

Un controlor de trafic aerian (CTA) face parte din personalul aeronautic civil și are ca sarcini de serviciu supravegherea, dirijarea, controlul și monitorizarea traficului aerian, adică deplasarea avioanelor și a celorlalte vehicule de zbor în aer, la aterizare și la sol, prin folosirea aparatului radar și a comunicațiilor radio. 

Controlorii de trafic aerian își desfășoară activitatea în aeroporturi, la turnurile de control al traficului aerian și colaborează cu echipajele aeronavelor, cu personalul aeroportuar și de securitate de la sol. 

Ei coordonează decolările și aterizările de pe aeroport, rezolvă diferite situații care țin de traficul aerian și sunt responsabili cu furnizarea informațiilor de zbor pentru piloții de avion. De asemenea controlorii de trafic aerian acordă permisiile de survol la anumite altitudini.

Echipamentele folosite de un controlor de trafic aerian se bazează pe tehnologii digitale, transmițătoare și receptoare radio, radare și panouri de control cu touchscreen și ecrane indicatoare pentru urmărirea și coordonarea aparatelor de zbor.

Cum poți deveni controlor de trafic aerian

Cele mai citite articole

Ca să devii controlor de trafic aerian trebuie să obții o licență de funcționare în urma absolvirii unor cursuri de specialitate, de exemplu cursul de controlori de trafic aerian de la Aviation Academy, iar această licență trebuie reînnoită periodic de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Licențierea de face în urma unor examene teoretice și practice, care sunt precedate de controale medicale speciale, efectuate de medicii de la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială.

Poți să obții diferite licențe de controlor de trafic aerian, în funcție de specializările pe care vrei să le urmezi, pe categorii:

  • controlor de trafic aerian care asigură serviciile de dirijare și control a zborului pe rută, pe scurt CTA-ACC;
  • controlor de trafic aerian pentru servicii de dirijare și control a zborului în Zona Terminală de Control a aeroporturilor (CTA-APP) ;
  • controlor de trafic aerian pentru serviciile de dirijare și control a zborului în zona de aeroport (CTA-TWR);
  • controlor de trafic aerian specializat în informarea aeronautică de rută și aeroport (CTA).

Ca să aplici pentru o licență de controlor de trafic aerian stagiar trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

  • Să ai vârsta de minim 18 ani;
  • Să ai diplomă de bacalaureat sau un echivalent pentru diplomă de absolvire a unei forme de învățământ secundar;
  • Să ai competențe lingvistice (română, engleză) conform standardelor CTA;
  • Să ai un certificat medical valabil emis de instituții medicale acreditate;
  • Să efectuezi pregătirea inițială specifică pentru CTA.

Ca să aplici pentru o licență efectivă de CTA, la condițiile anterioare se adaugă obligativitatea vârstei de 21 de ani și licența de CTA stagiar. 

Aceste reguli sunt foarte stricte, pentru că activitatea controlorilor de trafic din România este reglementată în mod unitar, la nivel internațional, de către Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI) și de asemenea este coordonată la nivel european de către forurile superioare din  Organizația Europeană pentru Siguranța Navigației Aeriene (EUROCONTROL).

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Cum să asortezi și să suprapui bijuteriile?

Cum să simplifici rutina de dimineață pentru a te pregăti în doar 20 de minute