in

Cele mai frecvente 4 afectiuni in randul varstnicilor

Din punct de vedere biologic, imbatranirea apare in urma acumularii numeroaselor leziuni celulare, aparute de-a lungul timpului. Aceasta schimbare duce la scaderea capacitatii mentale si fizice si la cresterea probabilitatii de dezvoltare a unor anumite afectiuni [1].

Citeste in continuare acest articol pentru a afla cateva dintre cele mai frecvente boli intalnite in randul varstnicilor, pentru a fi mai bine informat cu privire la sanatatea ta si a celor apropiati tie.

4 afectiuni frecvente in randul varstnicilor

Chiar daca aceste riscuri si schimbari pot varia de la o persoana la alta, in baza stilului de viata trait si prezenta sau absenta afectiunilor aditionale, exista insa anumite boli care sunt mai des intalnite in randul varstnicilor, cum ar fi:

Artroza

Artroza este o boala degenerativa, caracterizata prin degradarea cartilajului articulatiilor, fapt care duce la frecarea oaselor intre ele si la aparitia durerii si inflamatiei.

Chiar daca aceasta boala poate fi prezenta in orice articulatie din corp, de cele mai multe ori sunt afectate articulatiile de la nivelul mainilor, genunchilor si soldurilor [2].

Cele mai frecvente simptome ale artrozei includ:

  • durere articulara;
  • rigiditate articulara;
  • flexibilitate redusa la nivelul articulatiei afectate [2].

Deoarece complicatiile artrozei pot fi severe, este recomandata o consultatie specializata pentru a determina planul terapeutic corespunzator, care va putea ajuta la gestionarea mai buna a bolii si la reducerea riscului de complicatii.

Osteoporoza

Osteoporoza este o boala care afecteaza oasele si care le face mai usor de fracturat. Principalii factori de risc pentru aceasta afectiune sunt:

  • sexul – persoanele de sex feminin au o probabilitate mult mare de a dezvolta osteoporoza, din cauza fluctuatiilor hormonale;
  • varsta – deoarece dupa o anumita varsta se pierde mai mult os decat este inlocuit, inaintarea in varsta reprezinta un factor de risc major pentru ambele sexe [3].

De obicei nu exista simptome evidente in stadiul incipient al osteoporozei, aceasta fiind diagnosticata de cele mai multe ori, abia dupa ce s-a realizat deja o fractura [3]. Ca urmare, sunt recomandate teste periodice care verifica densitatea osoasa, pentru a putea realiza din timp schimbarile necesare.

Afectiuni cardiovasculare

Conform unui studiu publicat in 2022, afectiunile cardiovasculare reprezinta cauza principala de deces in randul persoanelor cu varsta mai mare de 65 de ani [4].

Prin „afectiuni cardiovasculare” se intelege un grup de boli care afecteaza inima si vasele sangvine si care includ, printre altele, accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, boala coronariana etc [5].

Multe dintre aceste afectiuni sunt cauzate de depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange, fapt care duce in cele din urma la ingustarea acestora si la intreruperea circulatiei sangvine (ateroscleroza) [5].

Identificarea din timp a acestei probleme sau a altor factori de risc, poate preveni decesul prematur prin primirea tratamentului corespunzator si gestionarea mai buna a sanatatii cardiace.

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer este o afectiune neurodegenerativa, care duce la pierderea neuronilor si la declinul abilitatilor cognitive [6].

Unul dintre primele simptome ale bolii Alzheimer este uitarea evenimentelor si conversatiilor recente, fapt care odata cu progresul bolii, poate evolua spre pierdere severa de memorie si incapacitatea de a efectua activitatile de zi cu zi [6].

Deoarece factorul cel mai mare de risc este inaintarea in varsta, boala Alzheimer este cel mai des intalnita in randul seniorilor. Din cauza numarului mare de cazuri, trebuie mentionat ca boala Alzheimer nu face parte din ciclul natural de imbatranire si ca urmare trebuie luate masuri pentru a ameliora simptomele si pentru a incetini progresul bolii [6].

Avand in vedere ca inaintarea in varsta reprezinta un factor de risc semnificativ pentru numeroase afectiuni si probleme de sanatate, este recomandata efectuarea periodica a investigatiilor si a testelor care pot identifica potentiale schimbari sau factori de risc.

Discuta cu medicul tau de familie pentru a primi lista cu investigatiile si testele pe care trebuie sa le faci, in baza istoricului tau medical si a altor factori de sanatate cunoscuti de el.

Referinte:

  1. “Ageing and Health.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health. Data accesarii: 10.09.2022
  2. Holland, Kimberly. “Arthrosis vs. Arthritis: What’s the Difference?” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/arthrosis-vs-arthritis. Data accesarii: 10.09.2022
  3. “Osteoporosis.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/syc-20351968. Data accesarii: 10.09.2022
  4. Gadó, K., et al. “Most Common Cardiovascular Diseases of the Elderly – a Review Article.” AKJournals, Akadémiai Kiadó, 13 Jan. 2022, akjournals.com/view/journals/2066/4/2/article-p27.xml. Data accesarii: 10.09.2022
  5. “Cardiovascular Diseases.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1. Data accesarii: 10.09.2022
  6. “Alzheimer’s Disease.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/symptoms-causes/syc-20350447. Data accesarii: 10.09.2022

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Etapele de îngrijire a tenului de la adolescență la maturitate

Cele mai sigure metode de transport pentru a ajunge în Italia