O alimentație corectă este benefică atât pentru corp, cât și pentru minte. Când mâncăm sănătos ne simțim bine, când ne simțim bine suntem mai fericiți, când suntem mai fericiți, suntem mai productivi și tot așa. Din ce în ce mai multe persoane adoptă o dietă echilibrată, așadar magazinele pun la dispoziția cumpărătorilor o gamă variată de produse sănătoase. În continuare, îți prezentăm o listă cu 9 dintre cele mai sănătoase alimente pentru a te ajuta să te familiarizezi cu vitaminele și mineralele de care corpul uman are nevoie pentru a funcționa la capacitate maximă. În plus, toate aceste alimente sunt absolut delicioase!
1. Cerealele
Cerealele, în special cele integrale, sunt bogate în fibre, vitaminele B, precum și în mulți alți nutrienți. Fibrele contribuie la menținerea sistemului digestiv sănătos, la reducerea riscului bolilor de inima și a diabetului de tip 2. Vitaminele B sunt esențiale pentru un nivel crescut de energie, pentru sănătatea pielii, părului și a unghiilor, pentru metabolismul celular, dar și pentru funcționarea corectă a creierului. Mai mult, acestea ajută la prevenirea infecțiilor și la menținerea sănătății celulelor. Pentru a vedea care este aportul de calorii din cerealele pe care le consumi, uite-te pe eticheta produsului. De exemplu, pentru a afla câte calorii au cerealele Nestle, tot ce ai de făcut este să verifici site-ul sau ambalajul produselor.
2. Spanacul
Este bogat în nutrienți, sărac în calorii și se găsește proaspăt, congelat chiar și la conservă. Spanacul este unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume, oferind un aport ridicat de vitamina A, vitamina K și acid folic.
3. Fasolea neagră
Bogată în antioxidanți, fasolea neagră se digera lent, ajutându-te să te simți sătulă pentru o perioada lungă de timp. Mai mult, acest aliment are cantități semnificative de calciu, proteine și fibre, dar și un gust pe placul majorității persoanelor.
4. Nucile
Conținând mai mulți antioxidanți decât orice alte fructe oleaginoase, nucile sunt de asemenea bogate în vitamina E, omega 3 vegetal și alte grăsimi sănătoase.
5. Sfecla roșie
Cele mai citite articole
Sfecla roșie este foarte sănătoasă pentru creier și recomandată pentru scăderea tensiunii arteriale, însă de multe ori oamenii o exclud din meniul lor zilnic. Viu colorată și gustoasă, această legumă este o sursă excelentă de acid folic, magneziu și vitamina C.
6. Avocado
Consumând doar una sau doua fructe de avocado pe săptămână îi asiguri corpului un aport semnificativ de grăsimi monosaturate, vitamina B6 și acid folic.
7. Zmeura
La fel ca majoritatea fructelor de pădure, zmeura este bogată în antioxidanți ce ajută la menținerea sănătății organismului și îl protejează împotriva bolilor. Proaspătă sau congelată, zmeura asigura un aport substanțial de vitamina C, calciu și fier.
8. Usturoiul
Usturoiul este folosit drept leac împotriva răcelilor de sute de ani, datorită abilităților sale de a inhiba dezvoltarea bacteriilor, de a reduce colesterolul, precum și a efectului antiinflamator.
9. Lămâia
Deseori numite cele mai sănătoase fructe de pe Pământ, lămâile au, la fel ca usturoiul, un puternic efect antiinflamator si sunt recunoscute pentru continutul in vitamina C si aroma placuta, frecvent folosita in bucatarie.