in

Cum alegi orientarea viitoarei tale case

De cele mai multe ori, atunci cand alegem o locuinta verificam o multime de aspecte, de la structura si rezistenta constructiei, pana la nivelul de siguranta si calitatea instalatiilor electrice si sanitare. Insa, exista si alte aspecte pe care ar trebui sa le luam in calcul, cum ar fi orientarea constructiei, pentru ca acest lucru poate avea un impact destul de mare asupra costurilor pentru energie, pe termen lung.

Casele orientate spre Nord

Daca urmeaza sa iti construiesti casa cu orientarea spre Nord, trebuie sa stii ca locuinta ta va fi destul de racoroasa, dar si mai intunecata. Asa ca va fi nevoie sa investesti intr-un sistem de incalzire eficient, dar si intr-o instalatie electrica de calitate. 

Iar daca in jurul casei sunt si alte cladiri sau pomi inalti care vor umbri intreaga zona, atunci exista riscul sa ai si mai putina lumina naturala in casa. Asa ca cel mai bine ar fi sa ai ferestre pe toata suprafata camerelor, pentru a beneficia de cat mai multa lumina naturala.

In ceea ce priveste costurile, acestea vor fi mai ridicate in timpul iernii, pentru ca va fi nevoie sa suplimentezi sursele de incalzire. In schimb, pe timpul verii, temperatura va fi ideala in locuinta. 

Casele orientate spre Sud

Marele avantaj ale caselor orientate spre Sud este luminozitatea, deoarece soarele bate direct in casa. Insa, gradul de luminozitate depinde si de marimea ferestrelor, dar si de obstacolele care se pot afla in fata locuintei, cum ar fi alte cladiri, garduri sau copaci.

Totusi, exista si dezavantaje, mai ales in timpul verii cand lumina directa a soarelui devine mult prea puternica la orele amiezii. Iar astfel, atmosfera din locuinta poate deveni sufocanta, asa ca existenta unui aparat de aer conditionat ar fi mai mult decat necesara. In plus, atunci cand cand lucrezi la calculator poate fi dificil din cauza luminii care bate direct in casa.

Cele mai citite articole

Insa, o locuinta orientata spre Sud este mult mai calduroasa in timpul sezonului rece, iar acest lucru este un avantaj care nu poate fi trecut cu vederea.

Casele orientate spre Vest

O casa pozitionata spre Vest iti va aduce mai mult soare la orele amiezii, insa cel mai mai mare beneficiu este faptul ca primavara si toamna, temperatura se mentine mult mai bine in interior. Insa, ar fi ideal daca ai alege si un aer conditionat eficient, astfel incat sa nu ai probleme cu caldura pe timpul verii.

Totusi, exista si dezavantaje, iar principala problema este faptul ca dormitoarele pozitionate spre vest vor fi expuse soarelui, iar astfel caldura de pe timpul zilei va persista pana noaptea tarziu.

Casele orientate spre Est

Casele orientate spre Est au un mare avantaj pe timpul verii, pentru ca acestea se bucura de lumina directa a soarelui doar in prima parte a zilei, atunci cand razele nu sunt la fel de puternice. Astfel, caldura nu este foarte puternica vara in locuintele orientate spre Est. Insa, exista si un dezavantaj prin faptul ca dupa-amiaza o astfel de locuinta va fi mai intunecata.

Intotdeauna exista avantaje si dezavantaje atunci cand alegem o locuinta, iar orientarea acesteia este un lucru important, de care trebuie sa tii cont pentru a te bucura de lumina si de caldura in anumite momente ale anului. 

Tocmai de aceea, este necesar sa retii faptul ca soarele rasare la est si apune la vest, pentru ca acest lucru poate schimba multe aspecte intr-o locuinta. Spre exemplu, persoanele care sunt mult mai active in prima parte a zilei ar trebui sa opteze pentru o casa orientata spre est, in schimb, cele care isi doresc mai multa lumina la amiaza pot opta pentru un apartament orientat catre vest.

Totusi, cel mai bine ar fi sa iti vizionezi viitoarea locuinta in doua momente diferite ale zilei, pentru a putea face o diferenta clara. De asemenea, poti analiza orientarea unei case si verificand o harta cu constructiile existente in acel cartier. Spre exemplu, pe harta cu proiectele din Dumbrava Vlasiei, poti vedea ce proprietati sunt orientate spre Est si care sunt orientate spre Vest.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

5 beneficii ale utilizării unei trotinete electrice

Asemănările și diferențele între jocurile de noroc fizice și online