in

Cum să ai un somn odihnitor: 5 sfaturi care funcționează

Un somn odihnitor ne ajută să ne păstrăm concentrarea și să ne simțim relaxați, iar pentru a ne putea bucura pe deplin de odihnă, este nevoie să ținem cont atât de amenajarea dormitorului, cât și de rutina zilnică. Ți-am pregătit câteva sfaturi utile pentru a te bucura de un somn de calitate.

Amenajează-ți patul cu lenjerii de calitate

Primul lucru pe care ar trebui să îl ai în vedere este locul în care are loc somnul. Un pat suficient de mare, cu lenjerii de calitate, te va ajuta să te odihnești în orele destinate somnului. Alegerea cearșafurilor devine așadar importantă, pentru că acestea vor trebui să îți ofere confort în timpul utilizării. Înlocuiește lenjeriile vechi, care absorb umiditatea și mirosurile, cu cearșafuri de la 30 de ron care să îți ofere un adevărat răsfăț, în fiecare noapte.

Optează pentru lenjerii din fibre naturale, răcoroase, care să te ajute să păstrezi temperatura potrivită la nivelul pielii și care să îi permită acesteia să respire. Alege seturi de cearșaf și huse de perne, pentru a dispune de tot pachetul pentru un somn liniștit.

Alege o saltea potrivită nevoilor tale

Salteaua este un element ce contribuie în mod definitoriu la calitatea somnului. Aleasă în mod eronat, aceasta poate face mai mult rău decât bine, așa că aici va trebui să ai în vedere câteva aspecte.

Saltelele au în mod normal trei stadii de duritate. Saltelele moi îți vor oferi un substrat pufos în care să te afunzi pentru un maxim de confort, însă nu vei beneficia de o susținere foarte bună la nivelul coloanei. Pe de altă parte, o saltea medie ca duritate s-ar putea să îndeplinească atât cerințele de confort, cât și pe cele de funcționalitate. Nu în ultimul rând, saltelele ferme îți vor oferi susținere, mai ales dacă ai probleme de sănătate care îți indică nevoia de a beneficia de un suport tare pentru zona lombară sau cervicală.

În funcție de nivelul de duritate, poți opta pentru saltele cu arcuri sau saltele cu spumă cu memorie, care vor păstra forma corpului tău, ajutându-te să beneficiezi de un somn de calitate.

Folosește draperii ca să blochezi lumina din exterior

Cele mai citite articole

Un somn odihnitor înseamnă și o ambianță potrivită, iar atunci când camera este prea luminoasă, acest lucru s-ar putea să devină deranjant. Optează pentru draperii care să te ajute să blochezi complet lumina neplăcută pe timp de noapte, obținând astfel un ambient care te va îmbia la somn.

Unele tipuri de draperii nu au doar rol de filtrare a luminii, ci și rol de filtrare a sunetului, oferindu-ți o liniște perfectă pentru un somn relaxant. 

Stabilește o rutină de seară

Specialiștii recomandă ca rutina de seară să înceapă în jurul orei zece. Cel mai important pas în pregătirea pentru somn este evitarea dispozitivelor de tip telefon sau laptop cu cel puțin o oră înainte de culcare.

Acest lucru este recomandat pentru a permite corpului tău să se pregătească pentru rutina de odihnă, fără a mai fi stimulat vizual și auditiv. Un alt pas important este crearea unui mediu ambiant optim. Asigură o temperatură plăcută, fără a fi prea cald și diminuează lumina exterioară cu ajutorul draperiilor.

Se recomandă cel puțin opt ore de somn pe noapte, dacă vrei ca organismul tău să nu resimtă oboseala a doua zi.

Servește o băutură caldă înainte de somn

O cană de ceai sau de lapte cald poate avea un efect liniștitor asupra organismului tău, pregătindu-l pentru o noapte de odihnă. 

Respectând aceste sfaturi, te poți bucura de un plus de odihnă și de o binemeritată relaxare, astfel încât să fii plin de energie în fiecare zi. 

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Cele mai eficiente solutii pentru asigurarea confortului termic in locuinta

Top 5 greseli de evitat cand te vopsesti singura acasa