in

Cum să alegi cel mai potrivit baiț de lemn: 5 sfaturi de la tâmplari

Cum să alegi cel mai potrivit baiț de lemn: 5 sfaturi de la tâmplari

Dacă ești pasionat de lucrul cu lemnul sau ai un proiect în plan, trebuie să știi cum să alegi baițul potrivit pentru a obține cele mai bune rezultate. Redăm mai jos cinci sfaturi valoroase de la tâmplari cu experiență, care te vor ghida în procesul de alegere a baițului adecvat. 

Ține cont de așezarea lemnului: la interior sau exterior

Pe lângă colorarea lemnului, baițul previne și deteriorarea acestuia. Pentru a asigura o protecție adecvată, alege un baiț formulat special pentru interior sau exterior, în funcție de locul în care va sta respectivul obiect din lemn. Baițurile pentru exterior oferă rezistență la razele UV, umiditate, insecte, ciuperci. Cele pentru interior trebuie să fie nontoxice, să nu emane miros și să crească rezistența la factori mecanici, lichide vărsate sau acțiunea substanțelor chimice. 

Ia în calcul esența lemnului

Baițurile pot avea diferite efecte: de uniformizare, de marcare a porilor, de patinare etc. Totuși, rezultatul final depinde foarte mult de esența lemnoasă. De exemplu, dacă aplici un baiț pentru evidențierea porilor pe un lemn fără pori, așa cum sunt esențele moi, de rășinoase, culoarea rezultată va fi cu totul alta față de cea formată după aplicarea pe un lemn de stejar, mahon, ulm sau frasin. 

Timpul de uscare contează

Verifică timpul de uscare menționat de producător pe ambalajul baițului, deoarece acesta este important din două puncte de vedere. Pe de o parte, un timp de uscare scurt poate reduce semnificativ durata proiectului tău. Pe de altă parte, un baiț care se usucă rapid este mai probabil să ofere un finisaj uniform și profesionist, deoarece nu are timp să pătrundă adânc în fibra de lemn. În caz contrar, baițurile cu uscare lentă pot păta esențele lemnoase mai puțin dense sau mai afânate, precum plopul.

Decide de la început modul de aplicare a baițului

Cele mai citite articole

Pentru a aplica baițul pe suprafețele lemnoase, poți utiliza diverse metode, precum pensula, trafaletul, ștergerea cu o cârpă sau pulverizarea cu ajutorul unui pistol cu compresor. Este important să decizi care este cel mai potrivit mod de aplicare înainte de a achiziționa baițul, deoarece unele produse au indicații specifice de aplicare, cum ar fi doar prin pensulare sau doar prin pulverizare, recomandate de producător.

Compoziția baițului este esențială

Dacă dorești să băițuiești mobilierul din camera copiilor sau jucăriile lor, este recomandat să alegi un baiț pe bază de apă. Acest tip de baiț este nontoxic și nu emană mirosuri tari. În plus, vei putea curăța instrumentele utilizate pentru aplicarea baițului cu apă, spre deosebire de un baiț pe bază de solvent care necesită folosirea de diluanți. Pe de altă parte, baițurile alchidice (pe bază de solvent) protejează eficient lemnul de factorii de mediu, insecte și fungi. 

Este ușor să găsești baițuri pentru lemn la prețuri avantajoase, dar, înainte de a alege produsul potrivit, asigură-te că ții cont de așezarea lemnului, esența acestuia, timpul de uscare, modul de aplicare și compoziția soluției. Pregătește corespunzător suprafața prin șlefuire și curățare. O idee foarte bună este să testezi baițul pe o zonă ascunsă a lemnului înainte de a-l aplica pe întreaga suprafață pentru a te asigura că obții efectul dorit.

Astfel, vei obține cele mai bune rezultate și vei putea să te bucuri de frumusețea și longevitatea obiectului tău din lemn pentru mulți ani de acum înainte.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Haine de vara pentru copii Ce să cauți când faci cumpărături

Haine de vara pentru copii: Ce să cauți când faci cumpărături

Descoperă cele mai bune jocuri ca la aparate pe Betfair.ro