Stresul este un factor care ne poate afecta foarte multe aspecte ale vieții. Totodată, în prezent, din cauza stilului de viață încărcat și plin de sarcini multiple, este aproape imposibil să nu avem un nivel ridicat de stres uneori. Iată ce poți face pentru a reduce stările negative, anxietatea și stresul!
Stresul, diminuat cu ajutorul unor obiceiuri sănătoase
Anumite obiceiuri sănătoase și moduri de gândire te pot ajuta să reduci în mod considerabil stresul, efect ce se va observa în întreg organismul. Este foarte important să reducem stresul la timp, deoarece acestea este asociat cu o multitudine de afecțiuni, afectează sistemul imunitar și ne poate afecta sănătatea mintală. De aceea, este esențial să căutăm metode sănătoase de a reduce stresul.
Meditația
Meditația este una dintre cele mai vechi și benefice metode de a reduce nivelul de stres. Aceasta crește nivelul de conștientizare, ne face să fim mai prezenți și ne ancorează în lucrurile cu adevărat importante. Efectuată în mod corect, meditația reduce „zgomotul interior” și ne ajută să ne echilibrăm din punct de vedere emoțional și mintal. Chiar și zece minute zilnice petrecute în liniște sunt excelente pentru a ne da timp să fim noi înșine și să reducem stresul. Dacă nu știi cum să procedezi, pe internet vei găsi o multitudine de pași și videoclipuri care te vor ajuta să te inițiezi în acest obicei.
Alimentația
Cele mai citite articole
Deși este un pas adesea ignorat, implementarea obiceiurilor alimentare sănătoase este un mod perfect de a reduce stresul. Există anumite alimente care au, în mod natural, capacitatea de a reduce nivelul cortizolului, hormonul responsabil pentru inducerea stresului. Alimentele bogate în vitaminele B (carne de vită, carne de pui, ouă), omega-3 (pește, avocado, nuci, semințe de chia, ulei de măsline) și magneziu (semințe de dovleac, migdale, broccoli, banane, avocado, spanac) sunt esențiale pentru a reduce nivelul cortizolului. De asemenea, este important de menționat faptul că organismul nostru elimină cantități însemnate de magneziu atunci când nivelul de stres este ridicat. De aceea, este important să avem un aport optim de magneziu, un mineral fundamental pentru echilibrarea cortizolului.
Activități relaxante
Fie că este vorba despre o plimbare, pictură, muzică, vizionarea unui film sau curățenie, este necesar să găsim o activitate care să ne mențină prezenți, atenți și care să ne determine să ne concentrăm pe un alt lucru. De asemenea, atunci când facem o activitate plăcută, mintea noastră va considera că sunt clipe destinate pentru binele și plăcerea noastră, ceea ce ne va schimba imediat starea de spirit și, implicit, nivelul de stres.
Despre vicii și reducerea stresului
Din nefericire, multe persoane apelează la obiceiuri nu foarte sănătoase pentru a reduce nivelul de stres, precum fumatul sau consumul de alcool. De fapt, fumatul este un obicei foarte nociv, fie că preferi tutunul obișnuit sau lichidul pentru țigara electronică – este adevărat faptul că substanțele eliberate prin ardere sau încălzire dăunează organismului, însă specialiștii atrag atenția unui alt aspect mai puțin cunoscut. Temperatura propriu-zisă a fumului care intră în plămâni poate cauza leziuni la nivel pulmonar.
Pentru a evita efectele negative pe termen lung este important să reducem nivelul de stres atunci când acesta este mult mai ușor de influențat. Din fericire, există o multitudine de obiceiuri sănătoase pe care le poți implementa pentru a reduce nivelul de cortizol, precum consumul alimentelor care au această capacitate, meditația și adoptarea unor activități plăcute.
Sursa foto: unsplash.com