10 orase bune pentru city break

De

Descoperirea unui oras se poate face si in doua zile, ori trei. Cum asa? Stiti voi: city break  – acea mini vacanta spre o destinație urbana, care de regula dureaza cat un weekend si puteti pleca de vineri, etc.

Ce inseamna, tradus exact, un city break? Inseamna „o pauza de oras”. Noi spunem „unde iesim in weekend”! 

Daca ochiul tau de amator de turism de weekend e pregatit sa vada o lista pentru „scurte calatorii”, lista in care iti recomandam ce sa vezi si cum sa te distrezi, atunci sa purcedem la drum! Desigur, orasele mentionate sunt bune nu numai pentru un city break, adica ceva de weekend, ci si pentru o vacanță mai lunga.
  1. Hamburg, Germania

Cunoscut drept „poarta catre lume”, orasul Hamburg este o minune maritimă, un loc unde apele Elbei și ale Lacului Alster nu pot fi nicicum scăpate vederii, indiferent in ce colț te-ai afla.

Piața centrală Mönckebergstraße, alături de clădirea primăriei pe care-o adăpostește (reconoscibilă sub numele de Rathaus) e un loc cum nu se poate mai propice pentru a-ți începe voiajul. Continuă apoi cu învecinata piața Rathausmarkt (prea mult ghinion să ai să nu se petreacă acolo vreun eveniment) și, apoi, afundă-te cu totul în istoria locului la Speicherstadt – cel mai mare cartier de depozituri al lumii, aflat exact în port. Plus multe alte obiective

  1. Braga, Portugalia

E numita „Roma Portugaliei”. Are buticuri si cafenele sarmante, baruri interesante, apoi mai are si Restaurantul Brac pentru cockteiluri si poti ajunge  la Bulevardul Quatorze pentru muzica si voie buna.

Centrul vechi este plin de viata, cu terase, cu gradini, cu cladiri frumoase si foarte multe biserici

  1. Cluj-Napoca, Romania

Poate esti uimit de aceasta propunere, dar si mai uimit vei fi cand vei afla ca orasul Cluj-Napoca este considerat paradisul boem al Romaniei. Un oras cu o istorie intinsă pe mai bine de 1.000 ani. Orasul ardelean si-a construit in ultimii ani o reputație puternică pe seama festivalurilor de muzică Untold si Electric Castle, iar cluburile nu-si pun semnul „inchis” pe usa pana nu apune soarele.  Apoi…Piața Unirii e un loc cum nu se poate mai potrivit, urmat apoi de Biserica Sfantul Mihai și de Castelul Banffy (Electric Castle mai nou).

Relaxeaza-te, apoi, cum se cuvinte in pitoreasca Gradina Botanica si in Parcul Central si lasă-te purtat de istorie printre gospodariile taranesti din Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

  1. Valencia, Spania

In insorita Valencia poti incepe prin a urca in Catedrala valenciană, casa Sfantului Graal. Coboara apoi in gradinile Turia si descopera cum albia unui imens râu ce a secat a fost transformată într-un imens parc urban care gazduieste futuristul Oraș al Artelor și Stiintelor.

Apoi poti sa treci prin simpaticul si exoticul cartier El Carmen. Cel mai potrivit e sa vii aici in timpul festivalului Fallas de Valencia.

  1. Zagreb, Croatia

Aceasta metropola situata pe raul Sava aduna intre aceleasi granite strazile pietruite de Ev Mediu, buticurile-atelier si cafenelele sarmante.

Asa numitele Orasul de Sus si Orasul de Jos sunt zonele unde se petrec principalele evenimente. Lasa-te invadat de spectacolele stradale de pe Strossmayer Promenade.

  1. Budapesta, Ungaria

Baroc, neoclasic, art deco, toate aliniaza cu dichis strazile si aduna pe langa ele  puzderia de cafenele si restaurante.

Infatiseaza-te la Palatul Regal, casa a celor mai importante cladiri culturale, pentru a-l parasi mai apoi in favoarea Casei Terorii – fostul sediu al poliției secrete. Apoi fugi la Casa Operei!

  1. Liverpool, Regatul Unit

Oras-port vibrant ce include nu mai puțin de 6 situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO. Vei descoperi cel mai vechi Cartier Chinezesc al lumii, plus Muzeul Maritim Merseyside.

Poti sa treci si pe la Muzeul Istoriei Beatles. Ingaduie-ti un spectacol la Teatrul Liverpool Empire sau la Filarmonica Liverpool Royal. Shopping-maniacii se vor da in vant dupa Liverpool One, Cavern Walks si Metquarter.

  1. Torino, Italia

O să te dai în vânt după Piazza San Carlo, una dintre principalele piețe din Torino, și după bisericile sale gemene. Apoi vei descoperi alaturarea de baroc, art nouveau si arhitectură industriala.

Trebuie sa ajungi la Muzeul National al Cinema-ului, gazduit de impresionanta cladire Mole Antonelliana si la Museo dell’Automobile.

  1. Valletta, Malta

Vechi, plin de istorie și logodit cu marea. Vorbim in Valleta despre bijuterii arhitecturale. Plus o istorie feniciana care spune povestile Cavalerilor Ordinului Sfantului Ioan.

Viziteaza cu orice preț Catedrala Sfantul Ioan si muzeele, apoi  Gradinile Barrakka Upper.

  1. Bologna, Italia

De ce să vizitezi Pisa pentru turnul inclinat, Veneția pentru canale si Florența pentru galerii cu arcade, cand le poti gasi pe toate trei in vechiul, dar fermecatorul oraș Bologna? In Bologna nu o sa ai parte de multimi de turisti galagiosi si preturi exagerate.

Bologna este cunoscuta, printre altele, pentru cea mai veche universitate din Europa, pentru creativitate si pentru multe evenimentele culturale.

Lasa un Comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publica.

S-ar putea sa-ti placa