in

Pentru ce este utilizat un buiandrug? Merită să alegi un astfel de element prefabricat?

În momentul proiectării unei case, trebuie luată în considerare rezistența întregii structuri. Acest lucru nu va fi posibil fără a se ține cont și de prezența buiandrugilor, care reprezintă un element important în procesul de deschidere a ușilor și ferestrelor. Care este funcția lor și de ce sunt atât de importanți buiandrugii, așadar?

Ce este buiandrugul?

Buiandrugul este un element structural al clădirii plasat direct deasupra ușii, ferestrei sau a altei deschideri, de exemplu o ușă de garaj. Sarcina sa este de a transfera greutatea de deasupra deschiderii pe pereții adiacenți – acest lucru permite eliminarea riscului de prăbușire a peretelui de deasupra deschiderii.

După cum se poate vedea, joacă un rol foarte important în construcția întregii clădiri, așa că ar trebui să existe garanția că buiandrugul de deasupra ferestrei sau al ușii se potrivește corect cu proiectul.

Clasificarea buiandrugilor este determinată în primul rând de materialul utilizat pentru producerea lor, deși adesea contează și forma sa ori dacă acest element are sau nu armătură. Există numeroase tipuri de buiandrugi din care se poate alege – buiandrugi din beton armat, din oțel, buiandrugi prefabricați, în formă de U, din beton precomprimat sau din lemn. 

Cele mai citite articole

Dacă se vor alege buiandrugi din beton armat, care sunt recunoscuți pentru rezistența lor excelentă, trebuie luat în calcul faptul că parametrii izolatori ai acestui material lasă mult de dorit. Prin urmare, dacă astfel de elemente nu sunt izolate corespunzător cu vata bazaltica, vor fi locuri unde vor apărea punți termice, provocând pierderi uriașe de căldură ale întregii clădiri. Atunci când decizi asupra acestui tip de buiandrug, trebuie să ții cont de necesitatea de a izola corect, mai ales dacă acest element este situat deasupra unei deschideri mari într-un perete cu un singur strat.

Buiandrugi prefabricați din beton armat – merită alegerea?

Un buiandrug prefabricat din beton armat devine o alegere din ce în ce mai populară în rândul constructorilor. Acesta are multe avantaje care îl fac un element structural atractiv la ridicarea clădirilor. 

În primul rând, utilizarea sa accelerează semnificativ lucrările de construcție, deoarece nu necesită pregătirea cofrajelor, betonului și armăturii. Mai mult decât atât, greutatea sa redusă permite asamblarea manuală a buiandrugului, eliminând astfel nevoia de a folosi utilaje avansate. 

Totul este completat de durabilitatea ridicată și rezistența la sarcini a acestui element structural. Toate cele de mai sus fac să merite cu siguranță utilizarea buiandrugilor din beton armat. Utilizarea adecvată a buiandrugului va crește durabilitatea clădirii și va oferi liniște și un sentiment de securitate.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Patul din lemn masiv – Important pentru siguranța și sănătatea familiei

Tipuri de jucării care stimulează dezvoltarea copilului