in

Top 4 recomandari de intretinere a pavajului

O curte interioara pavata corect ajuta la imbunatatirea aspectului general al casei, la utilitatea cailor de acces si in final la mentinerea valorii de piata a imobilului. Pentru a te bucura de toate aceste avantaje trebuie sa aplici cateva masuri periodice de intretinere. Intrucat vorbim despre un spatiu exterior, expus conditiilor meteorologice, de trafic si accidentelor de tot felul, trebuie sa iei anumite masuri pentru a mentine pavajul curat, fara praf si plante daunatoare. Iata cateva sfaturi recomandate de specialisti in domeniu.

Periaj regulat

Curatarea murdariei si a resturilor de pe pavaj se face prin periere. In functie de materialul din care sunt confectionate dalele vei putea alege un tip de perie care nu afecteaza stratul de suprafata. Periajul frecvent previne germinarea vegetatiei nedorite, in special in zona rosturilor. Acolo unde vezi ca apar fire de buruieni sau muschi, indeparteaza-le prin miscari insistente cu peria.

Indepartarea vegetatiei nedorite

Buruienile sunt unul dintre inamicii principali ai pavajului. De la bun inceput trebuie sa spulberam un mit: nu exista sistem de pavaje lipsit de riscul aparitiei buruienilor. Indiferent cat de mult ai pregati terenul inainte de aplicarea dalelor sau de tipul de pavele pe care le folosesti, vegetatia tot isi va face loc, pentru simplul motiv ca este in mediul ei natural. Actiunile de indepartare a buruienilor sunt cele clasice: smulgerea din radacina acolo unde este posibil, perierea periodica si aplicarea erbicidelor. La fel de inestetice sunt si organismele ce apar in zonele mai putin circulate. Pentru neutralizarea lichenilor si curatarea muschilor de pe pavaje se folosesc solutii speciale care patrund in profinzime.

Spalare cu jet puternic

Cele mai citite articole

Spalarea curtii este o masura de igiena si curatenie. In functie de zona in care locuiesti, de clima si de trafic, vei fi nevoit sa speli mai des pentru a indeparta praful sau mai rar pentru curatarea impuritatilor. Cand vine vorba de intretinerea pavajului, vei avea nevoie de un jet puternic care asigura o curatare aprofundata. Acolo unde este nevoie de aplicarea detergentilor trebuie sa tii cont de cerintele producatorului de pavele specifice fiecarui material in parte. Acidul trebuie sa lipseasca din orice ingredient de sampon pentru spalari exterioare, deoarece deterioreaza piatra sau betonul. Investitia intr-o masina de spalat cu abur sau un aparat de spalat cu presiune (wap) este utila, deoarece acestea curata rapid si in profunzime. Atentie insa la rosturi si imbinari, zone in care presiunea apei poate provoca stricaciuni sau poate indeparta nisipul de legatura.

Intretinerea rosturilor

In functie de materialul pe care l-ai folosit pentru imbinarea placilor de pavaj va trebui sa aplici tehnicile potrivite de intretinere. O metoda foarte populara in tara noastra este aplicarea dalelor pe pat de nisip. Acolo unde nisipul este folosit la rosturi si imbinari mai apare un tip de daunatori: insectele. Pe cat sunt furnicile de harnice, pe atat pot fi de distructive intr-o curte pavata. Daca ai norocul ca sub pavajul tau sa apara cuiburi de furnici, trebuie sa intervii cu insecticid. Altfel vei vedea cu ochiul liber cum nisipul de la imbinari dispare de la o zi la alta. Si in cazul buruienilor smulse din radacina dintre rosturi exista riscul pierderii din umplutura. Apa din precipitatii si manevrele de spalat este un alt factor ca contribuie la pierderea elementului de imbinare. Asadar, va trebui sa completezi periodic cu nisip, pe care il poti imprastia uniform cu ajutorul unei maturi.

Intretinerea pavajelor din curte si gradina nu este dificila daca ti-o asumi ca pe o activitate frecventa si necesara. O plimbare la pas macar o data pe saptamana de-a lungul intregii suprafete pavate este de ajuns pentru a observa unde apar probleme. Cu o tehnica minima de periere si spalare si aplicare solutiilor potrivite la nevoie vei avea parte de suprafete curate, lipsite de muschi si buruieni.

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Infiintarea unei firme pentru antreprenorii din Romania in mediul online

Vrei să-ți petreci sejurul în Creta? Iată de ce să alegi Heraklion ca destinație de vacanță!