in

Buiandrugii: Cum se montează corect?

Buiandrugii sunt elemente care ajută la realizarea și susținerea structurii de rezistență, deși destul de puține persoane cunosc importanța acestora. În ceea ce privește montajul, de cele mai multe ori acesta ridică probleme, pentru că nu este înțeles rolul acestor elemente și beneficiile lor. Află ce rol au buiandrugii și cum se montează aceștia pentru a obține rezultatele de care ai nevoie. 

Ce sunt buiandrugii?

Buiandrugii sunt elemente de armare și rezistență care se folosesc pentru stabilizarea zidăriei din zona golurilor pentru uși și ferestre. Rolul lor este simplu: pentru a realiza golul pentru ușă, zidăria ar trebui să stea suspendată în aer, lucru care nu este posibil. 

Astfel este nevoie de o sprijinire pe întreaga lățime a golului, pe care să poată rezema zidăria. Această sprijinire poate fi făcută folosind buiandrugi Porotherm prefabricați, realizați din beton și înveliș ceramic. 

Cum se montează buiandrugii?

Având în vedere rolul lor în menținerea rezistenței unei construcții, este nevoie de un montaj corect al acestora. Trebuie înțeles faptul că ei vor prelua cea mai mare parte a încărcărilor și că din acest motiv ei trebuie să ofere rezistență, protejând de potențiale cedări. Este nevoie de urmărirea unor etape de lucru, iar acestea sunt:

  1. Verificarea și alegerea buiandrugilor

În mod normal, inginerul proiectant este cel care recomandă folosirea unor anumiți buiandrugi. El poate specifica, în funcție de cerințele constructive, dacă este nevoie de buiandrugi prefabricați din beton, sau dacă e nevoie de lemn sau zidărie.

O dată cumpărați buiandrugii, va trebui realizată o verificare a acestora sub aspectul integrității lor. Dacă se constată fisuri sau alte tipuri de probleme ce pot ridica semne de întrebare cu privire la rezistență, atunci este necesar să discuți cu inginerul pentru a vedea care sunt soluțiile potrivite.

  1. Pregătirea substratului

La fel ca și în cazul buiandrugilor, este necesară inspectarea substratului. Buiandrugii trebuie să sprijine pe ziduri integre, rezistente și sigure, pentru a le putea transmite acestora încărcările provenite de la nivelele superioare sau din seisme. Este nevoie așadar de câteva mici reparații cu mortar și de tăierea în zid, la capetele golului, a unei benzi cu lungime de circa 25 de centimetri pe fiecare latură.

  1. Montarea buiandrugului

Buiandrugul se introduce în zona golului de ușă sau fereastră, cu sprijinire pe capete, pe pat de mortar. Acest lucru este deosebit de important și ajută la rezistența buiandrugului. Cu cât zona de reazem este mai mare, cu atât buiandrugul va rezista mai bine și va putea transmite zidurilor încărcările preluate.

  1. Finisarea montajului

După încastrarea la nivelul zidului, este nevoie de finisarea zonei, folosind în acest sens un mortar fin și straturile de finisare ulterioare. Este nevoie de o verificare a planeității înainte de finisare, pentru a te asigura că buiandrugul este montat în mod corect.

Câtă vreme acești pași sunt respectați, nu ar trebui să ai probleme cu privire la montajul buiandrugilor. Poți apela la o firmă specializată, în cazul în care nu poți realiza aceste lucrări, mai ales că acestea necesită cunoștințe temeinice.

Practic, buiandrugul este un element peste care nu ar trebui să se treacă cu vederea deoarece acesta oferă rezistență și stabilitate în cazul golurilor de uși și ferestre. 

De multe ori se spune că sub buiandrugi este locul cel mai potrivit pentru a te adăposti de cutremure. Acolo unde există buiandrugi din beton prefabricat, bine încastrați la nivelul peretelui, astfel încât să reazeme cât mai bine, rezistența peretelui va fi de asemenea mare.

Construiește eficient și sigur folosind buiandrugi de calitate. Aceștia vor crește rezistența în exploatare a construcției și te vor ajuta să te bucuri de o locuință durabilă. 

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 idei de cadouri unice pentru copii

3 idei de cadouri unice pentru copii

GLAMI.ro prezinta tendintele in moda pe care romanii le-ar interzice