Una dintre cele mai importante, mai simple si mai rapid de realizat proceduri din stomatologie, foarte importanta pentru sanatatea dintilor si pentru aspectul lor, este detartrajul. Aceasta procedura profilactica nu doare, se practica in conditii obisnuite, nu este nevoie de pregatiri speciale si are ca principal rol indepartarea tartrului si a placii microbiene de pe suprafetele dentare.
Tartrul dentar este un complex aderent pe intreaga suprafata dentara, pe lucrarile protetice, aparand chiar si pe aparatele ortodontice. In general, tartrul irita gingiile si le provoaca sangerarea, iar formarea placii depinde de localizarea dintelui, de natura alimentelor, de particularitatile masticatiei, de fumat si de alte obiceiuri vicioase. In cadrul clinicii Excedent medicii specialisti recomanda pacientilor efectuarea unui detartraj anual.
Ce este detartrajul si care sunt efectele benefice ale acestuia asupra sanatatii dintilor?
Detartrajul cu ultrasunete este una dintre cele mai simple proceduri din stomatologie, o procedura minim invaziva, recomandata tuturor pacientilor, indiferent de varsta. Tartrul este eliminat complet de pe suprafete, structurile dentare nu sunt afectate, petele sunt indepartate de pe suprafetele dentare, iar procedura este complet nedureroasa. Cu un timp de efectuare scurt, detartrajul cu ultrasunete va fi urmat de un periaj profesional, realizat cu ajutorul unei paste speciale.
Acest ultim pas, al periajului profesional, are ca principal scop lustruirea suprafetelor dentare care au fost curatate de tartru si inlocuirea completa a placii. In plus, periajul contribuie la eliminarea petelor de pe dinti. Sedintele de igienizare completa, in orice cabinet stomatologic care se respecta, precum Excedent, sunt insotite de proceduri air-flow, care curata uniform suprafata dentara, realizand o curatare mecanica completa.
Cele mai citite articole
Pe langa beneficiile detartrajului profesional, exista si beneficiile specifice procedurii air flow, care indeparteaza coloratiile produse de cafea, de ceai, de fumat si de vin rosu, care necesita un timp redus si este ergonomica, este mai putin abraziva in comparatie cu periajul profesional cu pasta pe baza de bicarbonat, curatand placa si coloratiile din jurul aparatelor ortodontice.
Odata pe an, specialistii recomanda pacientilor sa se prezinte la cabinetul stomatologic pentru procedura de detartraj. In caz contrar, consecintele depunerii unei cantitati mari de placa si tartru sunt reprezentate de inflamatia gingiei si aparitia parodontozei. Iar parodontoza este o afectiune care duce, incet, dar sigur, la pierderea dintilor si la degradarea lor prin leziuni carioase. In anumite situatii, depunerile de tartru sunt atat de mari, incat acestea ajung sa afecteze dantura mai mult decat crede pacientul.
Dupa detartraj, dintii vor fi sensibili, timp de cateva zile, la variatiile de temperatura, mai ales cand sunt expusi la mancare si bautura foarte calde sau foarte reci. Nu sunt recomandate alimentele colorate timp de cateva ore de la efectuarea detartrajului.
Ideea ca dintii deja mobili ar putea deveni si mai mobili in urma detartrajului si ca tartrul este cel care ii impiedica sa cada este un rationament total gresit, care poate fi chiar periculos.
Pacientii trebuie sa fie constienti de faptul ca, daca se duc anual la o sedinta de detartraj si au grija zilnic de dintii lor, rezultatele vor fi vizibile, igiena dentara va ajuta la mentinerea danturii naturale cat mai mult timp. Dupa detartraj, pentru a preveni depunerea imediata a placii bacteriene, se recomanda folosirea atei dentare, a dusului bucal, a apei de gura, precum si curatarea dintilor de minimum doua ori pe zi.