in

Semne de posesivitate în cuplu: de la sentimente de iubire la comportament abuziv

Young angry divorcing couple sitting on couch with arms crossed looking at each other with unconcealed hatred and hate, psychological help with problems in unhappy marriage, family counseling

Aproape cu toții simțim la un moment dat un anumit grad de posesivitate în relațiile romantice. Până la urmă, mesajele constante pe care le auzim în media sau la sărbători precum Ziua Îndrăgostiților („fii al meu și eu voi fi a ta”), influențează felul în care ne raportăm la conceptul de apartenență față de persoana iubită.

Însă atunci când posesivitatea este dusă prea departe și încrederea între parteneri este înlocuită de sentimente de gelozie, paranoia sau frică, aceasta poate deveni o problemă serioasă. De aceea, este important să recunoști cum se manifestă posesivitatea în cuplu pentru a putea identifica la timp elemente disfuncționale și face schimbările necesare în viața ta.

Iată cum se poate manifesta posesivitatea în cuplu: 

Gelozie dusă la extrem

Este perfect normal să simți puțină gelozie atunci când partenerul tău interacționează cu o persoană atrăgătoare. Dacă relația ta este bazată pe încredere și pe o comunicare eficientă, vei depăși cu ușurință aceste momente inconfortabile. Însă, în cazul unei relații posesive, gelozia poate scăpa foarte ușor de sub control. De exemplu, partenerul sau partenera te poate acuză că ești interesat/ă de cineva doar pentru că vorbești cu ei sau le acorzi mai multă atenție. 

„Urmărirea” constantă

Dacă ești interogat/ă în mod regulat despre locurile pe care le frecventezi sau persoanele cu care te întâlnești, cel mai probabil ai de-a face cu o persoană posesivă. Deseori, acest lucru se întâmplă din cauza insecurităților pe care o persoană le poate proiecta asupra partenerului de viață. Este perfect normal să-ți anunți partenerul dacă ai schimbări majore în program, însă ar trebui să poți merge la cumpărături sau să iei prânzul cu prietenii tăi fără a fi nevoie să te justifici constant în fața acestuia.

Invadarea intimității 

Cele mai citite articole

În general, persoanele care au un stil de atașament anxios prezintă un nivel mai scăzut de încredere, iar acest lucru poate duce la un comportament foarte invaziv în relații. Astfel de  gesturi pot include verificarea telefonului tău, monitorizarea e-mailurilor sau citirea postărilor de pe rețelele sociale. Totodată, partenerul tău ar putea încerca să-și scuze comportamentul, plasând responsabilitatea nevoilor sale neîmplinite (de atenție, reasigurare) pe tine. De asemenea, ei pot crede că obiectele tale personale le aparțin și lor, de aceea este absolut necesară impunerea unor limite personale. 

Controlul timpului (și al vieții personale)

Posesivitatea este un efect al temei de pierdere. Oamenii posesivi se îngrijorează că partenerii lor îi vor părăsi, și de aici provine cerința lor de a petrece tot timpul liber numai în compania acestora. Însă, pentru a avea o viață echilibrată din punct de vedere emoțional, este necesar să cultivi relații sănătoase cu prietenii și familia ta, nu doar cu partenerul tău romantic. Când iubitul sau iubita ta ajung să îți controleze viața personală, astfel de comportamente te pot izola de lumea înconjurătoare și îți pot pune în pericol celelalte legături.

Lipsa de susținere

Într-o relație sănătoasă, partenerii se motivează, se inspiră și se susțin reciproc. Un succes în carieră sau o reușită în plan personal va fi celebrată de către ambii parteneri. Însă, într-o relație posesivă, se întâmplă exact opusul. Un partener posesiv care dorește controlul în relație, va încerca să te limiteze în loc să te încurajeze să explorezi și să atingi succesul în ce îți propui. Dacă tu și partenerul tău vă regăsiți în această dinamică și vreți să faceți aceste schimbări împreună, este o idee excelentă să apelați la serviciile de psihoterapie pentru cupluri de la Mazecenter.ro.

Acestea sunt cele mai frecvente semnale care pot indica un tip de comportament posesiv al partenerului sau partenerei de viață. Încrederea și comunicarea sunt esențiale pentru a avea o relație sănătoasă, și tocmai de aceea este important să lucrați împreună la aceste aspecte.

Sursă foto: freepik.com

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

SEO şi copywriting – cum să creşti online o afacere sustenabilă

4 pași simpli pentru a scăpa definitiv de mirosul neplăcut din casă