in

Cum îți gestionezi bugetul la început de drum

Lumea în care trăim și stilul de viață cu care ne-am obișnuit ne forțează să cheltuim lunar sume importante de bani, atât pentru a plăti eventualele rate, chiria și facturile lunare la utilități, cât și pentru confortul propriu. Deși pare uneori imposibil, putem face lucruri mici care, în timp, ne vor ajuta să reducem risipa de bani și să punem deoparte un procent din venituri pentru urgențe.

Pentru cei care abia au terminat facultatea și s-au angajat la primul loc de muncă, lucrurile sunt puțin mai complicate, însă cu atenție și o gestionare eficientă a banilor, viața poate fi destul de confortabilă. În orașele mari, cheltuielile sunt evident mai ridicate față de cele de provincie, unde prețurile la utilități și alimente, de exemplu, nu sunt la fel de mari ca în București. Însă aceste orașe sunt în plină dezvoltare, o mulțime de companii importante deschid aici sucursale și există mai multe oportunități de angajare.

Dacă tocmai ai terminat facultatea și intenționezi să te muți într-un oraș mai mic pentru a începe cariera profesională, există câteva strategii care te vor ajuta să îți gestionezi finanțele și să îți creezi obiceiuri sănătoase privind cheltuielile.

Alege o chirie avantajoasă, aproape de locul de muncă

Fie că te gândești să rămâi într-un orășel mic pe termen lung sau vrei doar să încerci această variantă, cea mai eficientă și economică soluție este să găsești un apartament sau o garsonieră cu chirie într-o zonă cât mai aproape de locul de muncă, pentru a evita cheltuielile de transport. 

Pe site-urile de profil găsești o mulțime de oferte de locuințe cu chirie din toată țara. După ce ai decis unde vrei să te muți, tot ce trebuie să faci este să analizezi toate ofertele, conform criteriilor tale. La o simplă căutare, de exemplu, dacă introduci termenii chirie targoviste sau apartament cu chirie în orașul X, vei avea la dispoziție o mulțime de variante din care să o alegi pe cea potrivită pentru tine.

Stabilește un buget lunar de cheltuieli

Cele mai citite articole

Chiar dacă viața într-un oraș mic nu este la fel de scumpă ca cea din București, Cluj sau alte orașe mari, tot vei avea cheltuieli lunare obligatorii pe care trebuie să le gestionezi eficient. De aceea, este recomandat să ții o evidență clară a acestora, pentru a nu uita de plățile curente și pentru a ști ce procent din salariu este direcționat către aceste cheltuieli. Utilitățile, alimentele, locul de parcare, dacă acesta există, abonamentele sunt cheltuieli recurente, de care trebuie să te ocupi în primul rând. 

Apoi te poți gândi și la cheltuielile ocazionale, care pot apărea într-o anumită lună: o aniversare, un concediu, ieșiri cu prietenii, cadouri. La acestea trebuie să te gândești din timp, pentru a aloca un buget de la care să nu te abați foarte tare.

Profită de oferte

Majoritatea supermarketurilor și magazinelor de haine sau încălțăminte oferă carduri de fidelitate, care îți pot aduce reduceri substanțiale atunci când faci cumpărături. Un alt avantaj este acela că pot fi încărcate în telefon, așa că nu va trebui să le porți fizic după tine. Chiar dacă prețurile sunt mai mici în orașele de provincie, reducerile și promoțiile sunt întotdeauna apreciate. 

Dacă ai de făcut o investiție mai mare, de exemplu, achiziția unui aparat electrocasnic, poți aștepta perioada reducerilor pentru a obține cel mai bun preț. Nu uita nici de voucherele online pe care le oferă unele magazine virtuale.

Dacă ai în plan mutarea într-un alt oraș pentru a te angaja, este important să îți creezi o rutină de monitorizare și gestionare a cheltuielilor lunare, pentru a te simți confortabil și pentru a economisi.  

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Scris de Top 1

Top1 realizeaza cele mai bune topuri online. Recomandarile si locurile prezentate in topurile noastre te ajuta sa te decizi unde te distrezi diseara. Urmareste articolele noastre si beneficiaza de cele mai interesante locuri din oras.

Cum functioneaza platformele pentru pariuri online

Idei de amenajare: ce se poarta in 2022